Potravina měsíce března: česnek, 1. část a recept na těstoviny s česnekovo-citrónovou zálivkou

V sobotním Apetýtu vaříme celou poslední hodinu. Po zprávách v 11:00 hodin zahajujeme povídání o česneku - potravině měsíce března.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) patří k nejstarším léčivým rostlinám, záznamy o jeho použití pocházejí z Egypta, kde dělníci při stavbě pyramid dostávali příděl česneku, aby zůstali výkonní a zdraví. Také Řekové a Římané si česneku vážili a používali ho jako prostředek proti parazitům a jako přírodní antibiotikum. Jeho účinky pak zkoumal Louis Pasteur, když prokázal funkci česneku jako antibiotika. Důležité je, že na česnek – na rozdíl od antibiotik – si náš organismus nevytváří rezistenci. Je tedy přírodním antibiotikem bez vedlejších účinků. Nepočítáme-li silný zápach, který po jeho konzumaci zůstává.

Pátrání po účinných látkách v česneku pokračuje

Příčinou česnekového zápachu je allicin (znám od roku 1944). Zdaleka to však není jediná biologicky účinná látka v česneku. I v současné době jsou objevovány stále další. V roce 2009 byla objevena thiofenonová sloučenina zvaná thiacremonon. Ten vykazuje silný protizánětlivý a antiartritický efekt a byl u něj také zjištěn protinádorový účinek. V roce 2010 izolovali vědci další síru obsahující sloučeninu se složitým názvem 3-(allyltrisulfanyl)-2-aminopropanová kyselina. Na rozdíl od allicinu, který se tepelnou úpravou ničí, tato látka je teplu odolná. Hubí nejen četné bakterie, ale také patogenní kvasinky. A určitě to není poslední látka s příznivým účinkem na lidské zdraví, která byla v této prastaré kulturní rostlině nalezena.

Potravina měsíce března: česnek, 1. část a recept na těstoviny s uzenou makrelou a česnekovo-citrónovou zálivkou. Kukátko do kuchyní posluchačů

  • Potravina měsíce března: česnek, 1. část a recept na těstoviny s uzenou makrelou a česnekovo-citrónovou zálivkou. Kukátko do kuchyní
    posluchačů
    " style="">
    Potravina měsíce března: česnek, 1. část a recept na těstoviny s uzenou makrelou a česnekovo-citrónovou zálivkou. Kukátko do kuchyní
    posluchačů
    " style="">
    Potravina měsíce března: česnek, 1. část a recept na těstoviny s uzenou makrelou a česnekovo-citrónovou zálivkou. Kukátko do kuchyní
    posluchačů
0:00
/
0:00

Těstoviny s uzenou makrelou a česnekovo-citrónovou zálivkou

Postup:
Nastrouháme kůru z 1 biocitronu a pak z něj vymačkáme šťávu. Přidáme k ní asi 10 lžic panenského olivového oleje , čerstvě mletý pepř, rozetřené stroužky česneku a 50 g strouhaného parmezánu (nebo Grana Padano). Kdo má rád, přidá i víc.
Nachystáme si maso z 1 uzené makrely, které přidáme k připravené zálivce. Nakonec vmícháme hrst nasekané petrželové natě a případně dosolíme.
Uvaříme těstoviny v množství na 4 menší porce a smícháme je s připravenou směsí. Ihned podáváme hojně posypané strouhaným parmezánem.

autor: Věra Strnadová