Potravina měsíce března: česnek, 3. závěrečná část a česnek medvědí

V sobotním Apetýtu vaříme celou poslední hodinu. Po zprávách v 11:00 hodin nabídneme poslední část povídání o česneku - potravině měsíce března.

Česnek se hodí do pečiva, na omáčky, pod maso, ale najdete jej třeba i ve zmrzlině. A když už vám na jaře dochází zásoby paliček česneku, zajděte si do lesa na česnek medvědí.

Allium ursinum, po našem medvědí česnek roste na vlhkých půdách v listnatých lesích. Najdete ho nejlépe v lužních lesích a poznáte podle elipticky kopinatých listů. Já jej identifikuji jako konvalinku, která česnekově voní. Na záměnu s konvalinkou nebo ocúnem si však dejte pozor. Protože jsou si listy velmi podobné, jediným bezpečným vodítkem je typická česneková vůně, která sílí, když list promnete mezi prsty.

Česnek medvědí je jednou z prvních zelených energií, jejímž prostřednictvím vašemu tělu po dlouhé zimě dodáte cenné látky a organismus tak navíc pročistíte. Pro kuchyňské účely jsou žádoucí listy a stonky před kvetením, na jeho sběr se tedy vydejte během března a dubna. Přidat jej pak můžete do polévky, rizota, pomazánky, nádivky nebo ke špenátu.

S konzumací opatrně

Medvědí česnek je oblíbený zejména pro schopnost pročistit krev. Jeho konzumaci na jaře můžete pojmout jako detoxikační kůru. Ale i tady platí pořekadlo „všeho s mírou“. Nadměrné požití může vyvolat projevy otravy, průjem a nadýmání. Užívání česneku může mít i vedlejší účinky – potíže dýchání, tělní zápach či krvácení. Přes všechny léčivé síly česneku medvědího platí, že jde o rostlinnou drogu a je třeba k ní přistupovat opatrně, stejně jako tak činíme u řady dalších bylinek.

Tvarohová (brynzová) pomazánka s medvědím česnekem

Suroviny:
250 g brynzy nebo tvarohu, 200 g změklého másla, mletá paprika, medvědí česnek nakrájený na kousky, sůl

Postup:
Všechny suroviny společně utřeme a můžeme konzumovat.

autor: Věra Strnadová