Sladké rohlíčky z Nikolčic
Recept od naší posluchačky Františky Bílkové.
Budete potřebovat:
210 g hladké mouky
140 g mleté ořechy
1 lžíce kakaa
2 žloutky
citronová kůra
140 g másla
70 g cukru moučka
Postup je jednoduchý:
1. Z uvedených surovin vytvoříme těsto.
2. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut ztuhnout do ledničky.
3. Vyválíme přibližně 4 až 5mm plát.
4. Tvořítkem vykrajujeme rohlíčky.
5. Pečeme na 170 stupňů.
A teď se vrhneme na krém:
1. Vyšleháme konzervu karamelizovaného slazeného mléka a 250 g Ramy.
2. Cukrářským pytlíkem stříkáme na rohlíčky a namáčíme do čokoládové polevy. Doporučujeme před namáčením rohlíčky namrazit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.