Rumfordská polévka
Vyzkoušejte původní recept z Pernštejnska. Jediný, který se dochoval po hrabatech Mittrowských. Rumfordská polévka měla posilnit lid, aby pracoval a vojsko, aby mělo sílu k boji. Ostatně polévka, kterou vymyslel hrabě Benjamin Rumford, platila svého času v Evropě za lék na hladomor.
Budeme potřebovat:
vývar z odřezků a vepřových kostí
kroupy
hrách
kořenová zelenina
brambory
zázvor
sůl, pepř
Postup:
1. Den předem si připravíme vývar a přes noc namočíme ve vodě hrách a kroupy, množství podle toho, jak chceme mít polévku hustou.
2. Dáme vařit vývar a přidáme namočený hrách, poté kroupy. Pak přisypeme nakrájenou kořenovou zeleninu, povaříme a nakonec přidáme nakrájené brambory.
3. Vaříme doměkka a až úplně nakonec přidáme nastrouhaný zázvor. Osolíme a opepříme dle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.