Sojky střílené motykou z Mokré-Horákova
Tradiční recept od naší posluchačky Jitky Neveselé.
Budete potřebovat:
1 kg brambor
1 vejce
150 g polohrubé nebo hladké mouky
1/2 lžičky soli
povidla
Postup:
1. Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce.
2. Druhý den brambory oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle. Přidáme sůl, vejce a mouku (konzistence těsta jako na bramborové knedlíky).
3. Co nejdříve těsto vyválíme na placku přibližně 5 až 7 mm silnou a vykrájíme kolečka, která naplníme povidly a vytvoříme z nich taštičky.
4. Taštičky pomažeme sádlem a klademe na plech (plech pomažeme sádlem nebo použijeme pečící papír).
5. Pečeme v troubě na 200 až 220 stupňů - nejprve z jedné a pak z druhé strany.
6. Na závěr posypeme mletým cukrem nebo mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.