Sojky střílené motykou z Mokré-Horákova

Tradiční recept od naší posluchačky Jitky Neveselé.

Budete potřebovat:
1 kg brambor
1 vejce
150 g polohrubé nebo hladké mouky
1/2 lžičky soli
povidla

Postup:
1. Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce.

2. Druhý den brambory oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle. Přidáme sůl, vejce a mouku (konzistence těsta jako na bramborové knedlíky).

3. Co nejdříve těsto vyválíme na placku přibližně 5 až 7 mm silnou a vykrájíme kolečka, která naplníme povidly a vytvoříme z nich taštičky.

4. Taštičky pomažeme sádlem a klademe na plech (plech pomažeme sádlem nebo použijeme pečící papír).

5. Pečeme v troubě na 200 až 220 stupňů - nejprve z jedné a pak z druhé strany.

6. Na závěr posypeme mletým cukrem nebo mákem.

Poslechněte si pohodlně tradiční recept na sojky střílené motykou z Mokré-Horákova.

  • Poslechněte si pohodlně tradiční recept na sojky střílené motykou z M
    okré-Horákova.
    " style="">
    Poslechněte si pohodlně tradiční recept na sojky střílené motykou z M
    okré-Horákova.
    " style="">
    Poslechněte si pohodlně tradiční recept na sojky střílené motykou z M
    okré-Horákova.
0:00
/
0:00
autor: Monika Brindzáková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.