Špekáčky na smetaně
Rychlé a snadné jídlo, které Věra Hladíková z Velkého Meziříčí připravuje, když ji tlačí čas. A jako bonus si je oblíbila celá rodina.
Budete potřebovat:
5 špekáčků
2 syrové brambory
40g slaniny
1 cibule
lžička sladké papriky
feferonka
2 lžíce kysaného zelí
lžíce kečupu
sůl, pepř
200 ml kysané smetany (může být i sladká)
1 lžička hladké mouky
trochu bujónu
Postup:
1. V kastrolu vyškvaříme nakrájenou slaninu, k ní přidáme drobně nakrájenou cibuli a na proužky nakrájené očištěné brambory a na plátky rozkrájené oloupané špekáčky.
2. Vše mírně osolíme, přidáme papriku, feferonku, pepř, kečup (nebo 2 čerstvá rajčata) a společně dusíme pod pokličkou.
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
3. Po chvíli podlijeme horkou vodou, přidáme pokrájené zelí, trochu bujón a znovu dusíme, až jsou měkké brambory.
4. Nakonec přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, a necháme přejít varem.
5. Dochutíme dle potřeby a podáváme s pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.