Šumajstr

Tradiční moravské jídlo, které Jindřiška Úradníková z Milotic zná ze své rodiny. Bylo jich doma víc dětí a rodina měla vlastní hospodářství, takže při vyření využili to, co se urodilo. Ale také třeba zabijačkové dobroty jako jsou škvarky v tomto receptu.

Budete potřebovat:

500 g fazolí
500 g velkých krup
200 g škvarků
sůl, pepř
2 velké cibule
česnek

kysané zelí
nakládané okurky

Postup:

1. Fazole noc před přípravou namočíme do vody.

2. Druhý den vodu slijeme, přidáme novou a fazole v ní uvaříme.

3. Uvaříme kroupy a promícháme s fazolemi.

4. Cibuli pokrájíme a usmažíme, přidáme pokrájené škvarky.

5. Smícháme s fazolemi a kroupami, ochutíme solí, pepřem a česnekem.

6. Podáváme s okurkami a kysaným zelím.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.