Šumajstr
Tradiční moravské jídlo, které Jindřiška Úradníková z Milotic zná ze své rodiny. Bylo jich doma víc dětí a rodina měla vlastní hospodářství, takže při vyření využili to, co se urodilo. Ale také třeba zabijačkové dobroty jako jsou škvarky v tomto receptu.
Budete potřebovat:
500 g fazolí
500 g velkých krup
200 g škvarků
sůl, pepř
2 velké cibule
česnek
kysané zelí
nakládané okurky
Postup:
1. Fazole noc před přípravou namočíme do vody.
2. Druhý den vodu slijeme, přidáme novou a fazole v ní uvaříme.
3. Uvaříme kroupy a promícháme s fazolemi.
4. Cibuli pokrájíme a usmažíme, přidáme pokrájené škvarky.
5. Smícháme s fazolemi a kroupami, ochutíme solí, pepřem a česnekem.
6. Podáváme s okurkami a kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.