Univerzální těsto na závin slaný i sladký

Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou ze čtvrtka 8. března.

Suroviny:
350 g hladké mouky, špetka soli, 1 žloutek, 2 dcl vlažného mléka, 1 balíček tuku (Omega nebo Iva), citrónová kůra

Postup:
Tuk rozstrouháme na hrubém struhadle a zpracujeme s ostatními ingrediencemi těsto, které dáme na 24 hodin do lednice. Získáme takvýchozí produkt na tvorbu jablečného závinu, pokud nemáme po ruce balíček klasického listového těsta. Univerzální těsto je dobré i na slanou variantu závinu, kdy náplň tvoří třeba kysané zelí s uzeninou nebo bez, anebo šunka se sýrem.
Těsto je dobré pod náplň vysypat strouhankou.
Pro jablečnou variantu strouhanku osmažíme na másle, pro slanou variantu na sádle. Z uvedeného množství vyjde 4 až 5 závinových „nohavic“, které po upečení za horka potřeme máslem nebo sádlem.

autor: Blanka Kovandová