Valašský tupec a Jáhly s hlávkovým zelím a slaninou

Recepty z Apetýtu s Věrou Hotařovou z úterý 17. dubna.

Valašský tupec

Surovin:
5 syrových brambor, 5 lžic hladké mouky, 2 vejce, 2 větší syrové mrkve, hrst dobrých masových škvarků, 4 lžíce sádla, sůl, pepř podle chuti

Příprava:
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přebytečnou tekutinu slijeme. Do brambor rozklepneme vejce. Přidáme očištěnou, jemně nastrouhanou syrovou mrkev, mouku, sůl, mletý pepř a překrájené škvarky. Vše dobře promícháme a na rozpáleném sádle pečeme slabé křupavé placky. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu se zeleninovým salátem.

Jáhly s hlávkovým zelím a slaninou

Suroviny:
600 g bílého hlávkového zelí, 1 lžíce másla nebo sádla, 1 cibule, 150 - 200 g slaniny nebo uzeného prorostlého špeku, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu, 300 g jáhel

Příprava
Jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou, kvůli odstranění nahořklé a natrpklé chuti. Potom je vložíme do hrnce a zalijeme. Na 1 díl jáhel dáme 2 díly vody. Osolíme, přikryjeme a na mírném ohni vaříme bez míchání 15-20 minut. Stáhneme z ohně a necháme ještě dojít pod pokličkou 5-10 minut.

Hlávkové zelí rozčtvrtíme, očistíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na nudličky. Promačkáme ho v míse s trochou soli a necháme chvíli stát. V kastrole na rozehřátém tuku osmahneme na kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
Vložíme vymačkané nakrouhané zelí, kmín, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Trvá to asi 15-20 minut. Uvařené jáhly nakypříme vidličkou a promícháme s dušeným zelím se slaninou a podáváme.