Vánoční úly Dada
Recept na cukroví posluchačky paní Menšíkové z Brna, který zazněl v Apetýtu s Marcelou Antošovou ve středu 7. prosince.
Suroviny:
Těsto: 220 g ořechů, 210 g cukru, 1vejce
Krém: vanilkový puding hustý, 100 g cukru, 100 g másla
Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto a z něj tvoříme malé kuličky, které napěchujeme do formiček na úly. Formičky nezapomeňte předem vysypat cukrem, úly z nich pak jdou lépe vyjmout.
Necháme 1 až 2 dny sušit a pak teprve plníme - jde to lépe.
Na krém svaříme hustý puding, do kterého vmícháme cukr a máslo. Krémem naplníme úly a přiklopíme piškotem nebo lineckým kolečkem. Úly můžete máčet do čokoládové polevy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.