Vepřové koleno z římského hrnce
Pokud patříte k majitelům takzvaného římského hrnce, určitě tento recept vyzkoušejte.
Budete potřebovat:
1 velké vepřové koleno
gulášové koření
6-8 stroužků česneku
sůl
1 sklenice bílého kysaného zelí
1 sklenice červeného kysaného zelí
5 brambor
Postup:
1. Koleno necháme vcelku, nasolíme a posypeme trochou gulášového koření.
2. Utřeme česnek se solí a přidáme vodu, aby vznikla tekutá hmota.
3. Tu jehlou vpravíme do kolena a necháme 24 hodin odležet.
4. Připravíme si římský hrnec, který před použitím alespoň na 15 minut namočíme do vody.
5. Koleno dáme do hrnce a vložíme do trouby, kde necháme asi 1 hodinu při 100 stupních.
6. Pak přidáme bílé a červené zelí a na plátky nakrájené brambory (přidat můžeme i houby).
7. Pečeme při 200 až 250 stupních asi 1 až 1,5 hodiny.
8. Koleno nemusíme příliš podlévat, jen ho jednou během pečení otočit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka