Vepřové na rajčatech

Jitka Vláčilová z Moravských Bránic pracuje jako obsluha hospůdky, která vznikla v bývalé přečerpávací stanici. Recept má od své tchýně a omáčku příliš nezahuušťuje. Suroviny přidává od oka, záleží tedy na chuti každého kuchaře.

Budete potřebovat:

vepřová kotleta
cibule
sůl, pepř
rajčatový protlak nebo domácí kečup (případně čerstvá rajčata, poté ale musíme omáčku propasírovat)
smetana ke šlehání
worcesterová omáčka

Postup:

1. Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji.

2. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme a opečeme s cibulí.

3. Když se maso zatáhne, přidáme kečup (nebo rajčata), sůl a pepř a dusíme doměkka.

4. Na závěr dochutíme worcesterovou omáčkou a smetanou, případně dosladíme a dosolíme.

5. Pokud jsme použili čerstvá rajčata, tak předtím propasírujeme, přípádně rozmixujeme.

6. Podáváme s knedlíkem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.