Žloutkové potěšení s citronovou polevou
Recept, který zazněl v Apetýtu s Marcelou Antošovou v pondělí 14. května.
Ingredience:
500 g listového těsta, 750 ml mléka, balíček vanilkového cukru, 100 g moučkového cukru, 6 žloutků, 90 g maizeny, 3 bílky, 50 g jemného krystalového cukru do sněhu
Citrónová poleva:
1 bílek, 100 g cukru moučka,1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Z listové těsta rozválíme dva díly, každý přeneseme na plech (buď pracujeme se dvěma plechy, nebo pečeme postupně) a ještě propícháme vidličkou. V rozehřáté troubě pečeme dozlatova a necháme vystydnout.
Dolní plát potřeme žoutkovou náplní, horním přiklopíme, polejeme citronovou polevou. Necháme dobře vychladit. Krájíme nožem namočeným v teplé vodě.
Krém
Do půl litru mléka nasypeme vanilkový a moučkový cukr a přivedeme k varu. Ve zbývajícím mléce rozmícháme žloutky a maizenu. Za stáleho míchání vlijeme do vařícího mléka a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme. Z cukru a bílků vyšleháme tuhý sníh a zamícháme ho do horkého krému.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.