Českobudějovičtí vědci zkoumali působení modifikované kukuřice na životní prostředí

13. říjen 2011

Výzkumný tým z českobudějovického Biologického centra Akademie věd letos končí jedinečný a celoevropsky významný polní kus. Jeho cílem bylo ověřit působení geneticky modifikované kukuřice na životní prostředí. Tato plodina je odolná vůči škůdcům i plísním.

Výsledky přitom prokázaly, že nemá vliv ani na druhovou rozmanitost, ani na množství organismů, které na poli žijí.

Více už ředitel Biologického centra František Sehnal: „Jsou ekonomicky výhodnější, i když osivo je dražší. Ale protože se plodiny nemusí tak často ošetřovat, tak se ušetří za pohonné hmoty a pracovní silu. Poli se méně škodí, protože čím častěji tam vyjíždí těžká technika, tak je půda hutnější a tím horší. Mohu dát stoprocentně ruku do ohně za to, že není žádný vliv na většinové druhy na poli, které jsme sledovali.“

Výkonný ředitel ekologické organizace Greenpeace v České republice Čestmír Hrdinka v geneticky modifikovaných plodinách vidí ale i možné negativní vlivy na životní prostředí: „Jedním z hlavních argumentů proti jejich používání je vznik rezistentních plevelů, které ve své podstatě v dlouhodobějším horizontu zvýší spotřebu pesticidů na polích. Argument, že tyto plodiny pomohou zemědělství v třetích zemích, je naprosto lichý. U nás to je především dobrý byznys a to je i důvod, proč prosazovat tyto plodiny.“