Pekání vajec si v Prachaticích vyzkoušel i Afričan z Tanzánie

18. duben 2017

Hloučky koledníků a praskání skořápek - to je kulisa tradičního pekání vajec v Prachaticích. Ojedinělý zvyk tam o Velikonočním pondělí rodáci předávají z generace na generaci, a dokonce i na další kontinenty.

Letos v Prachaticích pekal vejce první Afričan. „Jsem z Tanzánie. Zima mi tu ze začátku trochu vadila, ale už jsem zvyklý a teď i lyžuji. S pekáním vajec se ale setkávám poprvé, jsem tu proto, abych se to naučil,“ řekl Timothy Mhagama.

Pekání vajec je soubojem dvou i více koledníků. „Každý si nasbírá svoje vajíčka na koledě do košíku, a aby vajíčka zhodnotil a zároveň si užil i trochu zábavy, tak se soupeří dvěma vajíčky proti sobě,“ popisuje Jakub Schönbauer.

Špičkou vajíčka se ťuká do soupeřova vajíčka. „Když praskne skořápka protivníka, tak protivník má šanci zkusit prasknout mojí skořápku, protože vajíčko má dvě strany. Otáčí se strany a v podstatě ten, kdo má první prasklé vajíčko, ho odevzdává protivníkovi. Kdo má vajíčka s pevnou skořápkou, nese víc domů,“ doplňuje.

Jak se pekají vejce, zjišťoval Václav Malina

Mezi účastníky pekání byla Michaela Kubaštová, která přišla s celou partou lidí. „Pro mě je to důležité a skvělé, protože po deseti letech se vidíme se známými a je tu skoro celá moje rodina. Fantasticky si letošní svátky užíváme,“ komentovala.

„Je to tradice hodně veselá a hezká, protože poznáte nové lidi,“ doplnila jedna z malých účastnic.