V Izraeli byl propuštěn jaderný špion Mordechaj Vanunu

22. duben 2004

Ve středu byl v Izraeli po odpykání 18letého trestu propuštěn "jaderný špion" Mordechaj Vanunu, který v polovině 80. let Západu prozradil izraelský atomový program. Z věznice v Aškelonu vyšel za velké pozornosti světových médií i svých odpůrců a příznivců. Pro většinu Izraelců je zrádce, pro hrstku zahraničních mírových aktivistů zase hrdina. Vanunu sám je na svůj čin dodnes hrdý. Nemá však už Izrael rád, nechce v něm žít, a odmítá dokonce mluvit hebrejsky.

Dnes 49letý Vanunu pochází z ultraortodoxní sefardské rodiny Židů, která se do Izraele přistěhovala z Maroka. V mládí chtěl pracovat pro tajnou službu Šin Bet, ale ta ho odmítla jako nespolehlivého. V létě 1976 pak zažádal o místo v Dimoně a dostal je. Prošel bezpečnostními prověrkami, absolvoval řadu kursů a devět let pak přicházel do styku s utajovanými skutečnostmi. V roce 1986 je prozradil britskému deníku Sunday Times, jehož odborníci z nich vyvodili, že Izrael vlastní asi 200 atomových hlavic, a má tak šestý největší jaderný arsenál na světě. Izrael sám to však dodnes nepřiznal. Vanunu byl ještě před zveřejněním článku nalákán agentkou Mosadu do Říma a omámen, spoután a unesen zpět do Izraele. Tam proběhl neveřejný soudní proces, ve kterém byl Vanunu v roce 1987 odsouzen k 18 letům ve věznici s přísnou ostrahou. Dvanáct z nich strávil dokonce na samotce.

Izraelská média připomínají, že celý případ Vanunuova prozrazení izraelského jaderného programu doprovázela četná bezpečnostní pochybení mnoha představitelů a orgánů, za která nebyl nikdy nikdo potrestán. Mordechaj Vanunu byl od začátku kontroverzní osobností, ale přesto byl v Dimoně prověřen. Při zaměstnání studoval na Ben-Gurionově univerzitě v Negevské poušti, kde byl znám jako výstřední levičák s proarabskými a protiizraelskými postoji. Koketoval s buddhismem a v 80. letech konvertoval na křesťanství. V Dimoně však pracoval až do roku 1985. O rok později prozradil informace, které Izrael utajoval 20 let. Udělal to prý v naději, že někdo reaktor v Dimoně zničí tak, jako Izrael v roce 1981 zničil jaderný reaktor v Iráku.

I když si Vanunu trest odpykal, podle izraelských úřadů představuje dál bezpečnostní riziko. Proto bude i jeho svoboda značně omezená a Vanunu se stane jednou z nejpřísněji sledovaných osob v Izraeli. Musí hlásit každé místo a změnu pobytu, nedostane pas a nesmí hovořit s cizinci a poskytovat rozhovory zahraničním novinářům, vstoupit na žádné velvyslanectví, mezinárodní letiště a do přístavů ani se například účastnit internetových chatů. Při jeho sledování budou Izraeli pomáhat i Američané a celá bezpečnostní operace údajně přijde na milion dolarů ročně.

Opatření budou platit půl roku a pak budou vyhodnocena. Pokud by Vanunu některý ze zákazů překročil, skončí opět ve věznici. Třebaže tvrdí, že už nemá co vyzradit, a odborníci se shodují, že po 18 letech se provoz v Dimoně značně změnil, Vanunu si podle všeho hodně pamatuje. Bezpečnostní agenti mu před propuštěním v cele zabavili 89 krabic s nákresy a podrobnostmi, které se týkají jeho bývalého pracoviště, a konstatovali, že Vanunu má fenomenální paměť. Podle názoru předsedy zahraničního výboru izraelského Knesetu Juvala Štajnice nemusela být omezení pro Vanunua tak přísná, kdyby propuštěný zrádce neměl tak nenávistný postoj vůči Izraeli. Vanunu tvrdí, že židovský stát nemá právo na existenci, protože Židé žádný stát nepotřebují, ale potřebují ho naopak Palestinci. Judaismus a islám jsou zaostalá náboženství a pouze křesťanství je vyspělé. Sám prý chce navždy odjet z Izraele za americkým manželským párem, který ho v době věznění adoptoval, najít si ženu a vyučovat historii.

Podle izraelských průzkumů se skoro polovina Izraelců domnívá, že Vanunu měl ve vězení zůstat natrvalo, a třetina čtenářů deníku Maariv by mu dokonce přála trest smrti. I předseda opoziční Strany práce Šimon Peres, který byl v době aféry premiérem, prohlásil, že Vanunu zradil svou zemi, a musí proto počítat s omezením svobody. S Vanunuem sympatizují pouze protiatomoví aktivisté z řad evropských liberálů, z nichž někteří ho ve středu halasně vítali v Aškelonu. K jeho příznivcům patří řada zejména britských politiků, poslanců a novinářů, ale i kulturních osobností, jako britský dramatik Harold Pinter nebo herečky Julie Christie a Emma Thompson. Vanunu byl dokonce několikrát navržen na Nobelovu cenu míru a nominován je i letos.

Během svého pobytu ve vězení se stal jedním z nejvíc nenáviděných lidí v Izraeli. Izraelský vojenský rozhlas ho nazval největším zrádcem v dějinách země a i levicová média připouštějí, že je to podivín s divnými názory. Vanunu sám prohlásil, že předepsaná opatření neuznává a hodlá dál veřejně bojovat proti jaderným zbraním. A bezpečnostní složky doufají, že dřív nebo později udělá chybu a do věznice se zase vrátí.

autor: gzb
Spustit audio