Czeching vyhráli VR/NOBODY a Aid Kid

7. říjen 2015

A je to tady! Czeching 2015 vyhlašuje vítěze! Letošní ročník hudebně exportního projektu Radia Wave vyhrálo pražské downtempové duo VR/NOBODY. Nejvíc hlasů od posluchačů posbíral mladý elektronický producent Aid Kid.

Celkem 72 bodů od 17členné mezinárodní odborné poroty stačilo VR/NOBODY na první místo. Kapelu a její skladbu „Yet“ nominovala redaktorka Radia Wave Marie Čtveráčková aka Mary C. Sázka na moderní urban music, kterou bez problémů přijmou i evropští posluchači, dokonale vyšla a melancholická skladba zabodovala z velké části právě u zahraničních porotců.

Český rozhlas umožní vítězi Czechingu natočit EP, které vzápětí poputuje do rádií sdružených v síti EBU (European Broadcasting Union). Dvojice VR/NOBODY vystoupí 15. ledna 2016 na prestižním showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu a 16. listopadu v Praze na koncertní sérii Radio Wave Live Session. Czeching vítězi poskytne podporu rovněž při tvorbě vizuálu, koncertní show a mediální prezentace a Radio Wave plně kapelu podpoří ve vysílání.

VR/NOBODY jsou vlastně typičtí představitelé mladé městské generace dnešních dní – inteligentní, cílevědomí, informovaní, a přece tak trochu osamocení, alespoň v českých reáliích. O introvertní soul/R&B spárované se současnými elektronickými beaty u nás člověk zas tak moc často nezakopne.

Jakub Strach alias DJ NobodyListen a zpěvák Václav Rouček o sobě věděli díky Bandzone, ale skamarádili se zhruba před dvěma lety na Twitteru. Vašek si na mikrofon zvykl v kytarovce The Designers, kterou založil se spoluhráči z hokeje, ale když se jim nedařilo docílit zamýšleného zvuku, kapelu raději rozpustili. Teprve jednadvacetiletý Jakub má za sebou na svůj věk mimořádné hudební zkušenosti - skládá a hraje v klubech už od svých 14 let a hudbou se dnes v pohodě uživí. Díky djingu se zná snad se všemi českými a slovenskými hiphopovými turntablisty i řadou elektronických producentů. Václavovi bylo rázem jasné, že po rozpadu své indie kapely našel ideálního parťáka pro další hudební dobrodružství.

Dvojice neztrácela čas, po prvních testovacích tracích a živých vystoupeních začala loni na podzim pracovat na albovém debutu. Nápady přišly během pětidenního soustředění v Krkonoších, v pražském studiu Starworks se vylouplo 10 hotových skladeb, s mixem pomohl Tomáš ´Etien´ Sochůrek, a pokud se něco na nahrávce nepodcenilo, tak to byl mastering, který provedl Tony Dixon v renomovaných londýnských studiích Masterpiece. Výsledkem je ambiciózní, vyzrálá a na české poměry výjimečná deska, pojmenovaná „Yet“. VR/NOBODY pak ještě zajeli do Berlína natočit ke třem skladbám videa.

VR/NOBODY

Je to zvláštní – takovou porci hloubky a melancholie by jeden čekal spíš od ostřílených a vybouřených čtyřicátníků. „Mně osobně hudba pomáhá vypsat se z negativních emocí, z temných věcí, které v sobě mám. Díky tomu se cítím vyrovnaný a usmívám se na ostatní“, vysvětluje Vašek a Jakub dodává: „Mám to úplně stejně. Baví mě skládat mollové, melancholické věci, vlastně ani nic jiného neposlouchám. Ale v běžném životě jsme fakt vtipná dvojka. Když třeba jedeme někam na koncert, házíme nonstop samé fóry a děláme si ze všeho srandu.“

VR/NOBODY mají všechny předpoklady k tomu, aby to za hranicemi klaplo právě jim. S neoposlouchaným, přitom přístupným zvukem nacházejí spřízněné kolegy nejblíž na Slovensku v projektech jako FVLCRVM nebo Jimmy Pe. Talentovaný producent a skladatel spolu s naprosto uvěřitelným textařem a vokalistou, který stojí i za vizuální estetikou kapely, to je jednoduše doutnající potenciál. A Jakub se smíchem varuje: „Nás baví ta slovní hříčka We are nobody – Yet. Ta message je prostá: připravte se na nás“.

Nové album VR/NOBODY, nahrané v Českém rozhlase, uslyšíte v premiéře na Radiu Wave ve vysílání 4. dílu Czechingu 2. prosince od 19 hodin. Vydáme jej rovněž na fyzickém nosiči a singl připravujeme ve speciálním vánočním vydání.

Zkrátka nepřijde ani Aid Kid, vítěz posluchačského hlasování v aplikaci Vote For Your Favourite Czech Song. Více o něm a o tom, co mu přízeň veřejnosti vynesla, se dozvíte zde.

Aid Kid

Czeching vyhlašuje vítěze už potřetí – zatímco první ročník v roce 2013 vyhrál projekt Never Sol, loni odborná porota zvolila za vítěze pražskou trojici Wild Tides a posluchače nejvíc zaujali rakovničtí Manon Meurt.

autor: Stano
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.