12. etapa - první vítězství pro Rodriguese, Hirvonena a Versluise, Valtr čtvrtý

16. leden 2016

Na jezdce čekala nejdelší etapa celého dakarském závodu. Museli zvládnout více než 900 kilometrů, rychlostní zkouška tvořila více než polovinu trasy. Poprvé se z etapové vítězství radovali závodníci hned ve třech kategoriích: Portugalec Rodrigues na yamaze, Fin Hirvonen v mini a Holanďan Versluise v MAN. Favorité Price, Peterhansel, Patronelli M. a De Rooy upevnili svá celková prvenství ve svých kategoriích a zdá se, že toto budou jména vítězů letošního 38. ročníku Rallye Dakar.

Motorky

Trasu ze San Juan do Villa Carlos Paz si užil Australan Price, který zajel druhý nejrychlejší čas a na prvního Rodriguese ztratil jen čtyři minuty. Upevnil si vedení v soutěži, na celkově druhého Slováka Svitka navýšil náskok na téměř 38 minut. Pokud se mu povede poslední etapa, Price bude první Australan, který slavnou Rallye vyhraje.

Motorky ve 12. etapě

Smolnou etapu zajel po předcházející etapě celkově třetí Francouz Meo, který asi 20 kilometrů před cílem upadl a s poraněnou rukou byl v cíli až 21 a v celkovém pořadí klesl na 9. místo. Uvolnilo se tak třetí místo, na které se vyhoupl Chilan Quintanilla, který dlouhou etapu zajel v šestém nejrychlejším čase.

Čtěte také

Výborně si vedl domácí jezdec Benavides, připsal si třetí nejrychlejší čas a posunul se na čtvté celkové místo. Na třetího Quintanillu ztrácí jen čtyři minuty a zdá se, že v této kategorii bude v poslední etapě největší boj o třetí celkovou pozici.

Celkové pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Svitko (SVK/KTM), 3. Quintanilla (CHL/HUSQUARNA)

Čtyřkolky

Těsné prvenství ve 12. etapě si připsal M. Patronelli, když druhého Nosigliu z Bolívie porazil jen o devět vteřin. Třetí nejrychlejší čas zajel Rus Karyakyn, který se tím vyhoupl na celkové třetí místy za bratry Marcosem a Alejandrem Petronelli. Marcos mírně navýšil náskok před svým bratrem Alejandrem, má k dobru čtyři minuty. Těsný rozdíl je také na průběžném třetím a čtvrtém místě. Na Karyakyna ze čtvrtého místa bude v poslední etapě útočit Jihoafričan Baragwanath, ztrácí na něj jen pět minut.

Celkové pořadí: 1. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 3. Karyakyn (RUS/Yamaha)

Mezi Yamahy se probojovala Honda

Auta

Napínavý průběh se odehrál v kategorii aut. O vítězství bojovali Fin Hirvonen a Katařan Al-Attiyah, oba ve voze mini. V cíli byl mezi nimi rozdíl jen devíti vteřin. Nakonec si těsné vítězství, a své první etapové, připsal Hirvonen, který je celkově čtvrtý. Na pomyslné stupně vítězů se dostal poprvé Jihoafričan Poulter. S celkovým pořadím ale nezamíchal, je pátý.

Čtěte také

To zkušený Francouz Peterhansel jel na jistotu a přestože byl v cíli až devátý, zůstává na prvním celkovém místě, se slušným náskokem 40 minut před Al-Attiyahou. Pokud se v poslední etapě nestane něco mimořádného, vyrovná šestým titulem v kategoii aut svoji dřívější bilanci v kategorii motorek.

Poprvé získal etapové vítězství Fin Hirvonen, s těsným náskokem devíti vteřin před druhým Katařanem Al-Attiyahem

Al-Attiyah také nebude v poslední etapě zbytečně riskovat, protože má na 2. místě náskok více než hodinu před De Villiersem. Ten naopak bude muset zariskovat, protože mu na záda šlape Hirvonen. Zdá se, že v této kategorii bude největší boj o celkové třetí místo.

Celkové pořadí: 1. Peterhansel (FRA/Peugeot), 2. Al-Attiyah (QAT/mini), 3. De Villiers (ZAF/Toyota)

Čtěte také

Kamióny

Etapu poprvé vyhrál Holanďan Versluis, ale na stupně vítězů mu to nestačilo, v celkovém pořadí je až devátý. Druhý nejrychlejší čas zajel celkově třetí domácí závodník Villagra, třetí čas si připsal Holanďan Stacey. Celkové pořadí zůstává stejné i po této etapě, v čele se pevně drží De Rooy, který si jede pro druhé dakarské vítězství.

Celkové pořadí: 1. De Rooy (NLD/Iveco), 2. Mardeev (RUS/Kamaz), 3. Villagra (ARG/Iveco)

Češi v etapě

David Pabiška zkoumá poškozený výfuk

Skvělým čtvrtým místem v předposlední 12. etapě Rallye Dakar vylepšil Jaroslav Valtr s tatrou své dosavadní maximum v soutěži. V celkovém pořadí je mezi kamióny dál osmý. Martin Kolomý zajel devátý nejrychlejší čas, celkově je 17. Tomáš Vrátný skončil 15., Martin Macík 18.

Martin Prokop zajel solidně dlouhou etapu a skončil na 14. místě, na stejném místě je i v celkovém pořadí. Miroslav Zapletal je hned za ním 15.

V kategorii motorkářů už máme jen dvojí zastoupení. David Pabiška zajel 34. nejrychlejší čas, celkově je 29. Jan Veselý skončil 59., celkově je o deset míst níž, 69.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio