4. etapa – suverénní Francouzi Peterhansel a Loeb, Barreda opět penalizován. Kolomý sedmý

7. leden 2016

Rychlostní zkouška 4. etapy vedla ve výšce okolo 3 500 metrů nad mořem a na jezdce čekaly časté změny povrchu. Kategorii aut ovládli jezdci Peugeotů, nejrychlejší byl zkušený Francouz Peterhansel. Mezi motorkáři opět zářil Španěl Barreda Bort, ale byl v cíli penalizován za překročení rychlosti a z etapového vítězství se tak radoval Portugalec Goncalves. Kategorii kamiónů ovládli na prvních třech místech Holanďané, nejrychlejší byl De Rooy.

Motocykly

Náročnou maratonskou etapu nejlépe zvládl Španěl Barreda Bort. Po včerejší penalizaci, která ho stála etapové vítězství, se ale nepoučil ani ve 4. etapě a opět byl penalizován pro překročení rychlosti. Klesl až na 4. místo a umožnil tak získat první etapové vítězství Portugalci Goncalvesovi, který sesadil z průběžného vedení Slováka Svitka. Třetí nejlepší čas měl Portugalec Faria.

Celkové pořadí: 1. Goncalves (PRT/Honda), 2. Benavides (ARG/Honda), 3. Barreda Bort (ESP/Honda)

Čtyřkolky

Chilan Casale zůstává na průběžném 1. místě.

V kategorii čtyřkolek se na pomyslných stupních vítězů objevila dvě nová jména. Etapu nejlépe zvládl Peruánec Hernandez, jeho krajan Umbert Okumura byl v cíli třetí. Druhý dojel Argentinec Patronelli, který je celkově na třetím místě. Průběžné prvenství si i po 4. etapě udržel Chilan Casale s výrazným náskokem 12 minut před druhým Brazilcem Medeirosem.

Celkové pořadí: 1. Casale (CHL/Yamaha), 2. Medeiros (BRA/Yamaha), 3. Patronelli (ARG/Yamaha)

Čtěte také

Auta

Skvělý výkon předvedl zkušený závodník, padesátiletý Francouz Peterhansel, který usiluje o své šesté celkové dakarské vítězství. S trasou si poradil nejlépe a etapu vyhrál s těsným náskokem před Španělem Sainzem. Třetí nejrychlejší byl týmový kolega obou závodníků, Francouz Loeb, na druhého Sainze ztratil jen 27 vteřin. Vládu Peugeotů se snažil prorazit Katařan Al-Attiyah, v cíli byl těsně pod stupni vítězů čtvrtý; celkově zůstává na 3. místě.

Zkušený Francouz Peterhansel byl v cíli nejrychlejší.

Celkové pořadí: 1. Loeb (FRA/Peugeot), 2. Peterhansel (FRA/Peugeot), 3. Al-Attiyah (QAT/Mini)

Kamiony

Suverénní Holanďani ovládli závod a 418 km dlouhou rychlostní zkoušku nejlépe zajel De Rooy, těsně za ním dojel Versluis a třetí byl Stacey. V celkovém pořadí Versluis přeskočil svého krajana Staceyho, třetí je Argentinec Villagra-

Celkové pořadí: 1. Versluis (NLD/MAN), 2. Stacey (NLD/MAN), 3. Villagra (ARG/IVECO)

Kategorii kamiónů ovládli ve 4. etapě Holanďané. Na fotce je etapový vítěz De Rooy.

Čtěte také

Češi v etapě

O nejlepší český výsledek se ve 4. etapě postaral sedmým místem Martin Kolomý, který osmého Aleše Lopraise porazil o více než minutu. I v celkovém pořadí je Kolomý 7. a Loprais 8. Martn Macík dokončil etapu na 13. místě.

Auto Martina Prokopa po nehodě 1

Martin Prokop v kategorii automobilů zažil horkou chvilku, když vůz převrátil přes střechu, ale do cíle dorazil se svým spolujezdcem v pořádku na 32. místě; celkově je 16.

Mezi motorkáři byl opět nejrychlejší Ondřej Klymčiw, je na 36. místě.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio