7. etapa: Sainz a Meo poprvé vítězí, Macík a Valtr v první desítce

10. leden 2016

Závod se vrátil zpátky do Argentiny. Jezdce čekala dlouhá a mokrá trasa z bolivijského Uyuni do argentinské Salty. Průběh etapy narušily opět rozmary počasí, motorkářům byla zrušena 2. část měřeného úseku. Nejlépe si se zkrácenou trasou poradil Francouz Meo, který se radoval ze svého prvního etapového vítězství. V kategorii aut si zaslouženě dojel pro první místo Španěl Sainz. Mezi kamióny zajel nejrychlejší čas Rus Nikolajev. Dnes čeká závodníky den volna.

Motocykly

Se zkrácenou etapou si nejlépe poradil pětinásobný vítěz v enduru, Francouz Moe. Se ztrátou necelých dvou minut za ním skončil Argentinec Benavides. Portugalec Goncalves prokázal na začátku závodu, že má srdce na správném místě a poskytl pomoc Matthiasi Walknerovi, který si při pádu zlomil stehenní kost. Ztrátu v délce 11 minut, kterou nabral při poskytování pomoci, mu organizátoři odečetli z celkového času a tím se umístil na 3. místě, v celkovém pořadí zůstává v čele s náskokem více než 3 minut před Australanem Pricem. Třetí je Slovák Svitko.

Celkové pořadí: 1. Goncalves (PRT/Honda), 2. Price (AUS/KTM), 3. Svitko (SVK/KTM)

Čtěte také

Čtyřkolky

Závod byl zkrácen i pro jezdce na čtyřkolkách. Nejrychlejší byl domácí jezdec Bonetto. Celkové průběžné pořadí zůstává i po 7. etapě stejné: v čele jsou bratři Alejandro a Marcos Patronelli, třetí Rus Karyakin.

Celkové pořadí: 1. Patronelli (ARG/Yamaha), 2. Patronelli (ARG/Yamaha), 3. Karyakin (RUS/Yamaha)

Čtyřkolky

Auta

Francouz Loeb zahájil etapu nejrychlejším časem na prvním měřeném úseku. Přesto byl nakonec v cíli rychlejší týmový kolega Sainz, ale o pouhých 38 vteřin. Loeb se skvělým výkonem opět vyšvihl do čela průběžného pořadí před krajanem Peterhanselem, který etapu dokončil až čtvrtý. Třetí byl Katařan AL-Attyah. Loeb měl i v průběhu sobotní etapy další problémy se svým vozem, takže je jisté, že mechaniky čeká dnes důkladná revize a oprava.

Celkové pořadí: 1. Loeb (FRA/Peugeot), 2. Peterhansel (FRA/Peugeot), 3. Sainz (ESP/Peugeot)

V 7. etapě bylo mokro

Kamióny

V průběhu celé 7. etapy dominoval mezi kamiony Rus Nikolajev, který byl v cíli nejrychlejší před svým krajanem Mardejevem. Za kamazy dojel na třetím místě Holanďan Versluis, který zůstává v čele průběžného pořadí.

Celkové pořadí: 1. Versluis (NLD/MAN), 2. De Rooy (NLD/IVECO), 3. Mardeev (RUS/KAMAZ)

Čtěte také

Češi v etapě

Dosud nejlepší český účastník Rallye Dakar Martin Kolomý havaroval v sedmé etapě a po opravě kamiónu Tatra pokračuje v soutěži s velkou ztrátou, etapu dokončil jako 40 a v celkovém pořadí klesl na 17. místo. "Stalo se to při jízdě za kamazem. V prachu trefil kámen a havaroval. Posádka následně opravovala, aby se mohla vrátit zpět do soutěže, což se podařilo,“ uvedl Kolomého tým na facebooku. Nejlepší mezi Čechy byl Martin Macík těsně před Jaroslavem Valtrem, celkově je Macík devátý a Valtr 15.

Martin Macík může být spokojený. Po prvním týdnu Rallye Dakar je 9. v průběžném pořadí

V kategorii aut zajel Martin Prokop s toyotou 16. nejlepší čas a i v celkovém pořadí je v první dvacítce, patří mu 18. místo. Mezi motorkáři byl nejrychlejší Klymčiw, který zajel 26. čas.

Podrobné výsledky najdete zde.

Dnes čeká závodníky den volna. Druhá polovina Rallye Dakar bude pokračovat v pondělí 8. etapou ze Salty do Belén, kde budou jezdci čelit prvním písečným dunám.

autor: jař
Spustit audio