Dakarský deník 9 - Smrt diváka v Bolívii

10. leden 2016

Rallye Dakar 2016 má svou první oběť. V sedmé etapě závodní auto srazilo třiašedesátiletého diváka a smrtelně ho zranilo. Už v prologu soutěže při nehodě zranila čínská pilotka deset diváků, z toho dva těžce. Dakarský deník reportéra Jana Říhy tentokrát přibližuje nebezpečí bolivijské části soutěže spojené s fanoušky.

Pravděpodobnost, že se smrtelná nehoda s diváky stane právě v Bolívii, byla vysoká. Stačilo navštívit dojezd první bolivijské etapy, aby vám bylo jasné, že nadšení, ale neopatrní Bolivijci chtějí být co nejblíž soutěžním strojům. A to i s malými dětmi, které při sledování závodu příliš nehlídali.

„Podpora těch bolivijských fanoušků je obrovská. Startovali jsme kousek za hranicí v Bolívii a asi při 150 kilometrech v hodině mi přešlo přes trať asi tříleté dítě. Tak tak jsem se vyhnul. Podpora je úžasná, ale ti lidé nejsou soudní,“ popisoval nepříjemný zážitek v cíli páté etapy motorkář Jan Veselý.

Tisíce policistů na diváky nestačilo

Smrtelná nehoda, při které soutěžní auto s číslem 409 Francouze Bauda srazilo třiašedesátiletého fanouška, se stala na konci bolivijské části soutěže před návratem do Argentiny. Přestože diváky v Bolívii hlídaly tisíce policistů a vojáků, nebylo podle Jana Veselého v jejich silách usměrnit je na každém místě dlouhé dakarské trati.

„Tady v té Bolívii je to hodně živelné. Policie s tím má problém. Tady okolo je vidět, že všude stojí policisté a tlačí ty davy od trati, nicméně podle mě to nejde obsáhnout. Tolik policistů v Bolívii není.“

Statistiku obětí Rallye Dakar nikdo oficiálně nevede. Pokud se budeme držet nehod přímo spojených s trasou závodu z řad závodníků, diváků, pořadatelů i novinářů, dojdeme k číslu 55.

autor: jař
Spustit audio