Martin Prokop o vážné nehodě v prologu ještě včera skoro nic nevěděl

4. leden 2016

38. ročník Rallye Dakar nemá po dvou dnech žádné pořadí. Včerejší závodní program první etapy byl zrušen kvůli prudkým dešťům a lokálním záplavám. A sobotní prolog skončil po nehodě čínské pilotky, která s vozem vjela mezi diváky. Dva z nich, otec s desetiletým synem, zůstávají ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici. Český nováček na Dakaru z mistrovství světa v rallye Martin Prokop ještě včera o nehodě skoro nic nevěděl.

„Já ani nevím, co se stalo, a jak to dopadlo. Jenom vím, že kamiónu už potom nejely. Informace se tady šíří jinak, než jsme zvyklí, neznáme ty informační kanály, a já se soustředím opravdu jenom na to, abych byl ve správný čas na správném místě,“ vysvětluje Martin Prokop.

Deset zraněných

Informační kanál pro vás teď bude Radiožurnál, takže celkem deset zraněných, z toho dva těžce. Číňanka, která měla ostré MINI, auto nezvládla a vlétla mezi fanoušky.

„Samozřejmě je vždycky špatné, když je tam zranění a je jedno, jestli je to posádka nebo diváci. Bohužel v Argentině se to občas stane, protože lidí je tady spousta a špatně se řídí. Přeci jenom mají horkou krev a mají rádi ten bezprostřední kontakt s auty. Takže ať je to WRC nebo Dakar, tak se takové věci občas stanou. A nemyslím si, že by pilotka vyloženě riskovala nebo že by chtěla něco podcenit, ale stalo se to. Bohužel se to stalo holce s rychlým autem. Nevím, co přesně pokazila, ale já tohle nerad hodnotím, protože moc dobře vím, že se to stát může každému z nás, i těm nejlepším, co tady jedou. Takže komentář ode mne určitě nebude kritický.“

Etapa zrušená

Nedělní první etapa pro vás měla být ostrým vstupem do Rallye Dakar, už se mělo závodit. To se ovšem nestalo, etapa byla kvůli bouřce a záplavám zrušená. Jak jste to viděl?

Martin Prokop při slavnostním zahájení

„Už když jsme ráno vyrazili, tak bylo jasné, že se něco bude dít. Dostali jsme informaci, že v místě etapy prší. Moje přítelkyně mi psala, že jsou na trati, a že zapadli, že je tam strašného bláta. A před erzetou už jsme začali dostávat informace, že to možná bude zrušené, což se nakonec stalo. Ale té vody spadlo tolik, že by spousta lidí měla problémy a začaly by se dít velké věci. Ale je vidět, že už všichni chtějí jet.“

autor: jař
Spustit audio