Prokopovi při nehodě pomohl skokan Malysz

7. leden 2016

Martin Prokop měl ve čtvrté etapě Rallye Dakar nehodu. Jeho Toyota po ní skončila na střeše. Posádce pomohlo až čtvrté projíždějící auto, ve kterém seděl bývalý vynikající polský skokan na lyžích a dnes automobilový závodník Adam Malysz.

M. P.: Bohužel jsme se dostali přes hranu zatáčky a za ní byl měkký písek, takže se tam auto zapíchlo jako špendlík. Na místě jsme udělali piruetu dvakrát kolem kapoty a zůstali jsme jako brouk na krovkách, a měli jsme problém. Docela dlouhou dobu se nám nepodařilo přemluvit žádného jezdce, aby zastavil. První tři auta vůbec nereagovala a dělala, že nás nevidí, až Adam Malysz zastavil hned, jak nás viděl. Během 15 vteřin bylo auto na kolech. Žádné velké drama.

Jak taková akce vypadá. Říkal jste 15 vteřin, to musí být fofr.

M. P.: Byl to fofr, protože jsem měl připravené lano a stál jsem v cestě, každému jsem bránil v průjezdu, musel jsem těm třem uskočit, aby mě nepřejeli. Adam už z dálky brzdil a bylo jasné, že zastaví. Jenom jsem mu to zaháknul za zadní lyži, on přidal plyn a vytáhl mě. Potřebovali jsme jenom takhle cuknout a mohli jsme pokračovat. Bohužel se to stalo v maratónské etapě, kdy se nesmí na auto sahat a nesmí se opravovat, takže je to škoda, protože to auto je hodně poničené a hlavně mám hodně rozbité čelní sklo. Ještě nevím, jestli ho ráno vykopnu a pojedu erzetu bez okna nebo jestli se budu trápit a budu se snažit skrz tu mozaiku, co tam mám místo skla, něco vidět.

Do Bolívie tedy pojedete trochu dramaticky. Máte nějaké speciální brýle, abyste mohli jet bez skla?

M. P.: Brýlí máme mraky, i lyžařské, kdybych sklo vykopával. Brýle mám i normálně na jízdu a k tomu kšilt v helmě, takže ochrany máme hodně, to jsme připravení. Ale hrozí tady déšť. Vykopnutí okna vidím opravdu jako krajní řešení.


autor: jař
Spustit audio