Rozhovor: Loprais viděl na Dakaru bílého soba

10. leden 2016

Sedmá etapa připravila Martina Kolomého s Tatrou o možnost bojovat o vítězství v Rallye Dakar. Na cestě z Bolívie do Argentiny poškodil řízení. Opravou ztratila posádka dvě hodiny a propadla se ze šestého na sedmnácté místo. Do bivaku v Saltě dorazila až nad ránem. Naopak pár dní už tam na sluníčku na dakarský konvoj čekal Aleš Loprais s Ivecem, který ze závodu odstoupil kvůli zadřenému náboji v kole.

A. L.: Pro někoho by to možná byla ideální dovolená a já tady trpím jako čert, protože mám myšlenky pořád někde na trase, ale bohužel zarachotilo v tom a nedalo se to ovlivnit. Musím to přijmout tak, jak to je.

Iveco byla asi nejlepší zbraň proti kamazům. Ty jsou v posledních letech fenomenální. Jak vidíte to rozhodnutí zpětně? Bylo dobré přejít z MANu, které tady letos docela slušně jedou?

A. L.: Kdybych věděl, jak to dopadne, tak samozřejmě řeknu, že ne. Ale na druhou stranu, když se podívám, jak si iveca stojí v rámci výsledků, je to zase něco jiného. Každý ten osud na Dakaru je specifický, a až když je nějaký problém, se ukáže, jak je tým silný nebo jak si dokáže pomoct. Zrovna v případě naší poruchy byl od nás servis 600 kilometrů daleko, a „jako na potvoru“ dojeli na jiné GPS body, než jsme jim poslali. Přijeli o pohoří vedle a ve finále jim transport toho zásadního dílu trval 15 hodin a my jsme zůstali vy výšce čtyři tisíce metrů nad mořem 18 hodin. To nebylo zrovna příjemné, ale Dakar s sebou tohle nese a je to součást té bláznivé hry.

Jak jste prožili noc v takových výškách?

A. L.: Já jsem tohle vždycky snášel dobře, nicméně teď jsem trpěl hodně. Strašně mě bolela hlava, dokonce se mi blížili i halucinace. Potom jsem se tomu smál, protože jsem viděl bílého soba, který měl místo parohů vánoční stromky. Asi je to spojené s tím, co jsem o vánocích prožil, měl jsem krásné vánoce. Tak jsem pochopil, že si musím vzít nějaký prášek. Měli jsme tam tři věci, něco na bolest hlavy a potom nějaké prášky tuším na ředění nebo okysličení krve, protože jsem cítil, že se se mnou děje něco, co nemůžu ovlivnit, neovládal jsem tělo, byl jsem malátný a nebylo to moc příjemné.

autor: jař
Spustit audio