Rozhovor: Tomáš Ouředníček na Dakaru 2016 v roli pilota Hummeru

30. prosinec 2015

Tomáš Ouředníček zažil na Rallye Dakar slávu i pád. Jako navigátor Miroslava Zapletala si užil sedmé místo v kategorii aut, což je nejlepší výsledek české posádky v historii soutěže. Ale prožil s ním i nehodu, při které si zlomil čtyři obratle. Tomáš Ouředníček tentokrát pojede Rallye Dakar jako pilot závodního Hummeru. Za volantem se cítí bezpečněji.

T. O.: Určitě je tam nějaký základní strach. Já v pozici pilota teď spíš mám větší strach u navigátora než sám u sebe.

Co se týká Dakaru 2016, bude výjimečný tím, že Peru i Chile budou chybět mezi pořadatelskými zeměmi. Pojede se tak trochu více rallye, hlavně v Argentině, kde je kamení a klikaté cesty. Vyhovuje vám to?

T. O.: Strašně jsem to přivítal, protože v okamžiku, kdy už byla oznámená původní trať, která začínala v Limě, jsem věděl, že první den budou pískové cesty a druhý den začnou duny. Z písku mám obrovský respekt, takže jsem z toho neměl moc velikou radost a v okamžiku, kdy trať změnili, a většině závodníků se to nelíbilo, tak já to naopak strašně přivítal, protože nám tyto rallyové úseky jsou docela dobře, jezdíme po takovýchto závodech – mistrovství Maďarska a Polska, podobné tratě, a na těch se nám zatím daří.

Ale přibyl Loeb a Martin Prokop, protože týmy cítí, že tihle jezdci budou v Argentině jako doma. Takže o to bude větší konkurence.

T. O.: Je to větší konkurence, ale je to také větší radost. Já jsem strašně rád, že týmy koupili takové špičkové jezdce, protože třeba Sébastien Loeb určitě připoutá další obrovskou várku fanoušků a to je strašně dobře. My jsme měli velikou radost, když nastoupil Mikko Hirvonen. Ještě jsme se s ním fotili a říkali mu, že jsme jeho velcí fanoušci a teď s ním můžeme závodit. Mikka jsme sice nedokázali porazit, ale Loeba ano, to se nám v Maroku podařilo. Tihle špičkoví piloti mají velikou šanci, nicméně jenom nazkoušet to testováním, se nedá. Je potřeba mít odjetých hodně závodů. Naše výhoda je, že jsme každých čtrnáct dní někde na závodech a tím pádem jsme hodně vyježdění.

autor: jař
Spustit audio