Stéphane Peterhansel chce po loňské trápení s Peugeotem vyhrát

1. leden 2016

Králem Rallye Dakar je Francouz Stéphane Peterhansel. Suverénně drží rekord v počtu dakarských vítězství. Už loni se ale rozhodl nadřadit francouzskou hrdost nad vítězné ambice a přestoupil do nového týmu Peugeot, který se při své premiéře spíš trápil. Dakarského reportéra Jana Říhu zajímalo, jestli to pro něj bylo zklamání.

„Nebyl jsem moc zklamaný, i když výsledek se nepovedl. Ale radost z nové cesty francouzského týmu tam byla. Tým měl 75 nových lidí bez zkušeností z Rallye Dakar, nikdo z nich to předtím nezažil, ani mechanici, ani inženýři, dokonce ani nejvyšší šéf. Každý večer byla auta opravena, dá se říct přestavěna, aby byla na startu nové etapy ráno jako nová. Cítil jsem tam skvělého týmového ducha, byli jsme si blízko. Prostě výsledek byl špatný, ale pocit z fungování týmu byl perfektní,“ popisuje své zkušenosti Peterhansel.

Čtěte také

Jednoduše řečeno, už má po jedenácti vítězných Dakarech za řídítky motorky a volantem auta jiné priority.

„Mám velkou motivací vyhrát s Peugeotem Rallye Dakar, protože je to francouzská značka. Dvacet šest let po posledním vítězství Peugeotu na Rallye Dakar jsme s novou generací auta společně schopní vyhrávat. Nebude to lehké restartovat vítězný program po tolika letech. Na posledním Dakaru nebylo auto při své premiéře připraveno konkurovat nejlepším, druhý rok ale bude mnohem lepší. Tentokrát zkusíme vybojovat vítězství.“

Změna

Bugina Peugeot, kterou budou řídit na Dakaru 2016 také Sébastien Loeb, Carlos Sainz a Cyril Despres, je v porovnání loňským modelem ostřejší.

„Je to opravdu velký skok. Výrazně se změnila velikost auta, máme vyšší výkon a přitom nižší váhu. Je prostě rychlejší a lépe připraveno. Tento Dakar ale nemá pro naše auto vhodnou trať. Chybí na ní otevřená poušť. Budeme se pohybovat spíš po cestách blízko argentinských hor. Bude to náročná technická jízda horami nepříliš vhodná pro naši zadokolku. Ale uvidíme.“

autor: jař
Spustit audio