Macík vítá těžký bolivijský Dakar

9. leden 2017

Jsou nejmladší posádkou kamionu na Rallye Dakar. Řeč je o Liazu startovního čísla 518, který řídí Martin Macík junior. Po polovině soutěže jim patří šestnácté místo, ale chtějí do top ten. Dakarského reportéra Jana Říhu zajímalo, jak na tom žlutý Liaz je po první polovině závodu.

S Martinem Macíkem při dni volna stojíme u jeho liazky jménem Franta. Martin to má v bivaku zajímavé, protože s týmem stojí přímo u obchodního domu. Už druhý den mu tady hrají diskotéku.

Fanoušci pořád fandí, pořád si nás fotí a diskotéka je v pohodě.

Pojďme se věnovat vašemu autu, které je při dni volna úplně rozdělané. Vy ho připravujete na druhou polovinu rallye.

Jediná porucha, kterou jsme zatím měli, byla rozbitá vrtule za chladičem. Tu jsme opravovali přes dvě hodiny. Jiný technický problém jsme ale neměli. Myslí, že auto byli jinak úplně bez problémů, nesahali jsme ani na brzdy. Kluci se dneska pustili do kompletní revize. Výměna všeho, opravdu všechno se vymění. Máme s sebou celý nový náhradní kamion. Nic se nenechává náhodě, protože to si dneska nikdo v top desítce nemůže dovolit.

Letošní Dakar je ve vysokých nadmořských výškách Bolívie. Přivítala vás přívalovými dešti, zrušená byla jedna etapa, další zkrácená. Má podle vás cenu jezdit v Bolívii?

Konečně je Dakar opravdu těžký, protože podle mě je Dakar nejtěžší soutěž na světě, která má být, a ne závod WRC, kde jedete celou dobu 140 km/h. Bolívie tomu trochu dodává na zajímavosti. Deště nikdo nečekal. V Bolívii trpěli suchem a najednou přišly takové deště.

Čeká vás maratonská etapa. Pojedete dvě etapy za sebou, aniž byste měli možnost využít asistence mechaniků. Bude jízda speciální a taktika jiná?

Jízda musí opravdu odpovídat tomu, co nás čeká. Bude to obtížných tři sta kilometrů, o nic lehčí by nemělo být těch dalších 400 druhý den. A teď mezitím máme k dispozici jenom dvě náhradní kola, takže musíme dávat pozor, abychom neměli defekt. Samozřejmě nemůžu utrhnout tlumič, něco na kabině a podobně. A když tohle všechno bude v pořádku, tak druhou etapu po té maratonské už můžeme jet kládu.

autor: jař
Spustit audio