Martin Prokop mohl přesedlat z auta do kamionu. Prozradil, proč to neudělal

27. prosinec 2016

Martin Prokop si před Rallye Dakar 2017 vyzkoušel řízení závodní Tatry. Jediný stálý český jezdec v mistrovství světa v rallye v elitní kategorii WRC posledních let ale pojede v lednu legendární vytrvalostní rallye přece jen s osobním autem. Tradičnímu dakarskému reportérovi Radiožurnálu Janu Říhovi vysvětlil, proč ho kamion nakonec nezaujal.

„Po tom svezení jsem zjistil, že moje místo je o patro níž. Kamiony samozřejmě váží víc a je to velmi často cítit. Něco vás tlačí, nejde to zabrzdit, když letíte do díry, tak s deseti tunami a ne se dvěma. Na druhou stranu spoustu věcí to přejede, co by auto nepřejelo. Zase mi chybí rychlost v těžkých zatáčkách,“ říká český jezdec Martin Prokop, který tak na Rallye Dakar 2017 bude opět řídit WRC speciál. Závod odstartuje poprvé v historii z Paraguaye, odkud hned přejede do horké Argentiny.

Péřovku s sebou

Nejtěžší částí soutěže budou vysoko položené tratě v Bolívii ve výškách mezi třemi a pěti tisíci metry nad mořem. „Teď se pojede na Dakaru skoro třikrát déle v té výšce než v minulém ročníku. To bude zásadní a s motorem nic moc neuděláte. Auto má atmosférický motor, nemá turbo. Přišlo taky varování před velkou zimou, že každý jezdec bude muset mít ve výbavě zimní bundu, kdyby tam zůstal. To na Dakaru nikdy nebylo, možná pláštěnka, ale to bylo dobrovolné. Ale teď vyloženě přišlo varování o velkém rozdílu teplot.“

Navíc Bolívii postihla sucha, takže dakarský konvoj musí být soběstačný i v zásobování vodou. Zatímco jezdci odlétají na start po vánočních svátcích, jejich technika se houpala na velké lodi plující z Evropy do Jižní Ameriky už od konce listopadu.

Auto Martina Prokopa před odjezdem do Jižní Ameriky

Speciál

Martin Prokop pojede svou druhou Rallye Dakar s autem, které jeho tým upravoval sám. „Podařilo se převzít český projekt od Míry Zapletala, který sám o sobě už byl zajímavý, a je to radost řídit. Jsem fakt překvapený, co jsme sami dokázali. Projekt WRC je něco jiného. Tady jsme měli mnohem větší možnost udělat nějaké změny. Každý z týmu se mohl realizovat a fakt je to na tom autě vidět.“

Rallye Dakar 2017 odstartuje 2. ledna v paraguayském Asunciónu, cíl bude mít 14. ledna v argentinském Buenos Aires.

autor: jař
Spustit audio