Prokop nechtěl do protisměru

14. leden 2017

39. ročník Rallye Dakar dnes dorazí do cíle. Poslední dvanáctou etapu s měřeným úsekem dlouhým jen 64 kilometrů má před sebou i Čech Martin Prokop. Jeho Ford Raptor poskočil po včerejší etapě v celkovém pořadí na jedenácté místo. Dakarský reportér Jan Říha se proto Martina Prokopa, který v posledních etapách výrazně zrychloval, v nadsázce zeptal, jestli neměl být letošní dakarský ročník o něco delší.

Asi by stačilo, kdyby byl dlouhý tak, jak byl naplánovaný. V druhém týdnu se hodně kilometrů zrušilo a to jsme zrovna potřebovali stahovat průšvihy, které jsme dělali v prvním týdnu. Ale počasí si postavilo hlavu a zrušilo se spoustu kilometrů, které nám teď chybí.

Vy jste teď jedenáctý celkově. Je to kousíček od toho desátého v řádu minut. Do cíle ovšem zbývá jenom 64 kilometrů.

Myslím, že už to nejde stáhnout. Dneska bylo těch kilometrů dost a najeli jsme sotva pár minut. Rukama se s tím nic dělat nedá, musí zasáhnout technika, ale to bych si nepřál. Myslím, že je to maximum, co s tím šlo udělat. Kdybychom to vzali matematicky a odpočítali hodinu za ztracený průjezdový bod na trati, který jsme minuly o 200 metrů, tak by to byla sedmá pozice. To bychom se radovali jinak. Ale pořád máme 60 kilometrů do cíle a musíme to prostě dotáhnout. Musíme ještě makat.

Jak vypadá navigace a spolupráce u vás v autě? To je alfa a omega Rallye Dakar.

Letos je to hodně těžké, protože je tady hodně záludností a právě takhle schovaných bodů. A my jsme si vybrali zrovna takový špatný, že se nešlo vrátit, protože tam bylo nejužší údolí za celý závod jenom na jedno auto, které tam projelo jenom těžko. Ale dneska jsem rád, že jsem nejel zpátky, že nemám nějaký škraloup, že jsem někoho trefil. To by bylo horší než ztratit hodinu. Top desítka je v háji, ale prostě jsme si to vybrali.

autor: jař
Spustit audio