V Buggyře se bude bojovat a roli týmové jedničky

30. prosinec 2016

Říká se mu „obr Kolomajz“ a společně s Alešem Lopraisem patří k nejlepším českým pilotům kamionů na Rallye Dakar. Martin Kolomý zasedne na začátku ledna při startu slavné vytrvalostní soutěže opět za volant Tatry. Jeho týmovým kolegou ale poprvé bude právě Aleš Loprais. Našeho dakarského reportéra Jana Říhu proto zajímalo, kdo z nich bude pro závod jednička týmu Tatra Buggyra.

„Oba jedeme jako číslo jedna. Myslím, že rozhodne až druhá polovina závodu, podle toho, jaké bude mít kdo technické problémy. Člověk na Dakaru potřebuje i trochu štěstí. I auta mají občas dětské nemoci, sedíme v nich od rána do večera,“ upozorňuje před startem Martin Kolomý. On i Aleš Loprais pojedou s moderní závodní Tatrou Phoenix. Zatímco Loprais bude řídit prověřený kamion, se kterým skončil na Rallye Dakar 2016 osmý Jaroslav Valtr, Kolomý bude závodit s nově postaveným.

Čtěte také

„U nového auta jsou vždycky obavy, protože pokaždé se mi to vymstilo. Tohle auto jsme stavěli z osvědčené techniky, která už loni jela Dakar. Je tam pár změn, ale nejsou tak technicky neřešitelné, že by se nedaly na trati odstranit. Tatra Phoenix je hodné dobré auto. Jsem trochu zklamaný, že jsem do toho nešel dřív.“

Přestože Martin Kolomý patří k jezdcům, kteří každoročně usilují o stupně vítězů v kategorii kamionů, letos si před začátkem soutěže dává skromnější cíle. „Když vidím, jaká je konkurence, budu spokojený s Top 10. Hlavní je, se v pořádku vrátit k rodině. Motosport je sice krásný, ale rodina je přednější.“

Aleš Loprais týmovým kolegou Kolomého

Zase žába

I tentokrát se bude v kamionu Martina Kolomého při závodě houpat na předním skle přilepený originální plyšák – zubatá žába. „Žába je náš maskot a je s námi už pravidelně po dobu, co jezdím Dakar. A vždycky po něm ji dražíme a peníze jdou na dobrou věc. Buď pro tělesně postižené děti, nebo do speciálních škol.“ 39. ročník Rallye Dakar startuje 2. ledna v paraguayském Asunciónu, jeho trasa protne taky Bolívii a Argentinu, kde bude mít 14. ledna cíl v Buenos Aires.

autor: jař
Spustit audio