Dakarský deník 5 - Celníci v dakarském konvoji

7. leden 2015

Rallye Dakar se po třetí etapě stala úřednickým rájem. Své stánky v bivaku v Chilecitu rozbili argentinští a chilští celníci, kteří každému v konvoji zajistili formality před přejezdem do Chile přes horský průsmyk Svatého Františka pohořím And ve výšce 4800 metrů. Tahle administrativa na horkém argentinském slunci se týkala i dakarského reportéra Radiožurnálu Jana Říhy.

Tři čtvrtě na dvě, sluníčko pálí, je 37 stupňů a všechno se to odehrává venku. Mluvíte anglicky? Co všechno musíme vyřídit před odjezdem z Argentiny do Chile? „Nejdůležitější je mít pas a vyplnit několik formulářů, potom vystát frontu. Úředníci obou států vše zkontrolují a dají vám povolení. Pak vás ještě čeká deklarace, že nic nepovoleného do Chile nepřevážíte,“ říká celní úřednice.

Čtěte také

Fronta má asi 30 metrů a místa, na kterých se máme zastavit, jsou čtyři. Než se dočkáme vytoužených razítek, dívám se na mapu Rallye Dakar 2015 a uvědomuju si, že nás tato administrativa čeká také při přesunu Rallye do Bolívie, potom z Bolívie zpátky do Chile a z Chile do Argentiny – to máme čtyřikrát.

Zhruba po 11 minutách se dostáváme k prvnímu razítku. Kontrolují mé jméno. Úředníci sedí za velkými dřevěnými stoly, kontrolují moji identitu, a jestli nemám něco v rejstříku. Štěstí, nic na mě nenašli, teď už tedy chilské formality. Druhé razítko mám v pasu, ale ještě musíme odevzdat formulář, že nepřevážíme potraviny z Argentiny do Chile.

Dívám se na hodinky, za 20 minut jsme to měli celé hotové, povolení vstoupit do Chile, kde v poušti Atacama začne hlavní část nejtěžšího závodu na světě.

autor: jař
Spustit audio