Dakaraský deník 7 - V bolivijských výškách jako opilí

8. leden 2016

Rallye Dakar se přestěhovala do Bolívie. V páté etapě se tam závodilo ve výškách největší hory Alp – Mont Blancu. Tyto extrémní podmínky zpomalují lidský organismus kvůli akutnímu nedostatku kyslíku. Připomíná to stav opilosti, tak jako v případě dvou motorkářů.

V cíli 5. etapy se trochu hůř dýchá, je totiž ve výšce čtyři tisíce metrů nad mořem. Potřebu kyslíku poznal ve čtyřech tisících metrech i Slovák Štefan Svitko, který jede mezi nejlepšími motorkáři. „Jedu, jak to jenom jde, chtěl bych být do třetího místa, ale Dakar je dlouhý, je teprve 5. etapa a už jsem druhý den vedl.“

Pabiška bez problémů

Závodníci ale dnes museli zvládnout výšky přes čtyři a půl tisíce metrů a český motorkář David Pabiška s tím tradičně měl problémy. Loni tady potřeboval pomoc pořadatelů a kyslíkový přístroj.

„Přiznávám a říkali jsme to už také veřejně, že jsme se na to letos hodně připravovali, takže jsem spal v tom hypoxickém stanu, dostali jsme nějaká analgetika, abychom si pomohli. Jenom mě trošku bolela hlava,“ říká David Pabiška.

autor: jař
Spustit audio