Dakarský deník 1 - Přípravy na start s pivem

2. leden 2016

V Argentinském Buenos Aires dnes odstartuje 38. ročník Rallye Dakar. V podvečer českého času vyrazí do jedenáctikilometrového prologu sedmnáct českých strojů. Včerejší nekonečné čekání na začátek závodu si u některých českých týmů krátili popíjením piva.

Zatímco u některých dakarských týmů je husto, tak u motorkářského týmu MRG je pohoda. Honza Veselý a Milan Engel jako jezdci a kolem také mechanici, tak Honzo, co teď, chvilku před startem, děláte? „Teď piju pivo, to je asi poslední, co si můžu dovolit, protože zítra už přejedeme rampu, závod začne a Dakar bude odstartován,“ říká motorkář Jan Veselý.

Čtěte také

Tým MRG má rozdělané nějaké věci na stolech, u nich stojí Ervín Krajčovič jako manažer týmu. Můžu vám tady prolustrovat, co máte s sebou? Protože teď se dívám do igelitky, ze které padají kapsle na kávu. Vy máte s sebou kávovar?

„Máme kávovar, protože v našem týmu je několik závisláků na kávě, a naše kafe je lepší, než z erárního kávovaru. Máme také ovoce, hodně pití, samozřejmě nealkoholického. Snažíme se držet pohodu až do startu závodu,“ vysvětluje Ervín Krajčovič.

Čekání před startem Rallye Dakar je asi hodně nepříjemné. Jak zabíjíte čas? Honza Veselý si dává pivo. „Já si také dávám pivko. Čekání je samozřejmě nepříjemné, ale to k tomu patří a jsme soustředění na závod.“

Rozdělení práce

Kdo u vás v týmu nejvíc pracuje takhle před startem Rallye Dakar? „Tak mimo mě celý tým. Máme rozdělené úkoly. Každý ví, co má dělat, takže zatím žádný chaos není, ale to brzy přijde.“

Přicházím k druhému stolu, kde si Milan Engel připravuje do Camel Bagu, tedy do vaku na záda, pití. „To jsou takové vitamíny a něco na povzbuzení před vložkou, abych nebyl úplně zvadlý na ten zítřejší prolog.“

autor: jař
Spustit audio