Dakarský deník 2 - Vrátí se Rallye Dakar do Afriky?

3. leden 2016

Rallye Dakar se může vrátit do Afriky. Takový vzkaz posílá šéf soutěže přes novináře do světa. Důvodem je jihoamerická krize závodu. Ať už jde o menší zájem fanoušků nebo nečekaná rušení pořadatelství pro letošní ročník ze strany Peru a Chile i s pouští Atacama.

Účastníci Rallye Dakar 2016 v Buenos Aires odstartovali do 38. ročníku, ale počet lidí, tedy argentinských fanoušků, okolo je překvapivě malý. I to je důkaz, že slavná rallye asi potřebuje změnu. Problémy Rallye Dakar v Jižní Americe vnímá i Český matador mezi dakarskými účastníky, navigátor Josef Kalina. „My jsme především pouštní jezdci, a pokud nám všechny ty pouště vezmou, tak ten Dakar sám o sobě ztratí ten původní smysl.“

Čtěte také

Otázka pro nového sportovního ředitele Rallye Dakar Marca Comu. Může se Rallye Dakar vrátit do Afriky? „Myslím, že Jižní Amerika je hodně veliká. Můžeme tady objevovat nová místa. Budoucnost je zatím nejasná. Bohužel, geopolitická situace nedovoluje vrátit Rallye Dakar do Afriky.“

Nové země

Pokud by měla Rallye Dakar zůstat v Jižní Americe, potřebuje nové země. Mluví se hodně o Brazílii, ale i o dalších jihoamerických státech. „Nevidím pro pořadatele už příliš možností, protože oni mluvili o Brazílii. To se pořád nějak nedaří dohodnout, a navíc já velice pochybuji, že by v Brazílii byl dostatek nějakých dobrých terénů pro nás,“ říká Josef Kalina.

V rozporu se slovy Marca Comy mluvil před novináři šéf celé rallye Étienne Lavigne o možnosti pořádat Dakar v nových Afrických zemích – Jižní Africe, Angole a Namibii. Do jara to ale všechno budou jenom spekulace.

autor: jař
Spustit audio