Dakarský deník 8 – Klymčiwa dobíjí myostimulátor

9. leden 2016

Péče o účastníky Rallye Dakar se pořád zlepšuje. Před pár lety se v týmech začali množit fyzioterapeuti a s nimi i nejrůznější přístroje. Pomáhají v regeneraci vyčerpaným jezdcům a mírní následky zranění.

Ondřej Klymčiw je na lehátku, stará se o něj fyzioterapeut, který teď sáhne někam, kde to zabolí. Ivane, jak je na tom Ondra Klymčiw? Protože on už měl na Dakaru pád, je to tak? „Jako vždycky je na tom Ondra výborně,“ říká fyzioterapeut Ivan.

Myostimulátor

Ondřej Klymčiw má na sobě nějaký přístroj – digitální přístroj, na něm spousta tlačítek a něco se na něm zobrazuje. „My ho nabíjíme na zítra, je to myostimulátor, uvolňuje mu to zablokované svaly.“

Pravý triceps Ondry Klymčiwa cuká, jaké to je Ondro? „Potřebuju po těch dnešních téměř 550 kilometrech uvolnit pravou ruku, protože trať byla hodně rozbitá a nebyla chvilka, kdy by člověk té pravé ruce od plynu ulevil.“ Nadáváte někdy fyzioterapeutovi, že to bolí? „To si moc nedovolím, takže ne,“ směje se Klymčiw.

Myostimulátor na ruce Klymčiwa

Čtěte také

Fyzioterapeut Ivan teď vzal tu zraněnou nohu Ondřeje a protahuje ji, takže to Ondru trochu bolí, bylo to schválně jenom kvůli tomu, že to nahrávám na mikrofon? „Ano, jenom kvůli němu, jinak to nepotřebuje.“

autor: jař
Spustit audio