Dakarský deník 8 - Kuchař v dakarském konvoji

8. leden 2017

Závodník Martin Prokop se rozhodl vzít si s sebou na Rallye Dakar svého kuchaře. Ten ve složitých podmínkách každý den vaří několik druhů jídel pro celý tým. Za vůní šel v bivaku náš dakarský reportér Jan Říha.

V bivaku v La Paz to krásně voní. My jsme teď u obytného auta Martina Prokopa, který tady má kuchaře Libora Vaňka.

Vy tady máte krásně rozdělané plotýnky, velký hrnec. Co vaříte?

Teď se budou dělat špagety pro Martina. Je špagetový. Jinak je tu polévka, klasický drůbeží vývar, potom omáčka formaggi, kuřecí maso.

To je jako na rautu. Kolikrát denně takhle vaříte?

Během závodů akorát večeře. Zítra tedy máme volný den, tak budou mít kluci od rána snídani, oběd i večeři.

Pozvu si ještě Martina Prokopa. My jsme si tady povídali s vaším kuchařem, ale vy určujete, co bude vařit. Jak jste spokojený?

Já znám Libora už hodně dlouho, protože se mnou jezdí po závodech WRC. Je to první kuchař, který nám vydržel. Je vidět, že když mají mechanici spokojené žaludky, tak fungují úplně jinak.

Tady už vidím dalšího strávníka, má připravený ešus a chce si nandat jídlo. Jak vaří váš kuchař?

Kuchař Libor Vaněk v týmu Martina Prokopa

Je to luxus. Líp než doma. Jídlo je poctivé, je to česká kuchyně tak, jak má být.

Jídlo je vydané. Máte jídelníček rozvržený na celou Rallye Dakar?

Bylo to rozvržené, ale musíme improvizovat podle toho, jaká je situace. Jestli prší, nebo je horko. Těžší jídla necháváme na chladnější dny, ta lehčí jídla se snažím dávat, když je horko. Nicméně když byla svíčková, tak bylo klukům úplně jedno, že bylo 40 stupňů.

autor: jař
Spustit audio