Datlový chlebíček

Datle bývaly spojené s vánočními svátky, ale dnes se dají koupit celoročně.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • hrst vypeckovaných datlí
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Ušleháme vejce s oběma cukry do pěny, přidáme olej, citronovou kůru, špetičku soli a nakonec postupně přisypáváme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  2. Nakonec vmícháme nakrájené datle a vlijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem.
  3. Pečeme ve středně předehřáté troubě 30-35 minut. Uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.
  4. Zcela vychladlý chlebíček ještě přelijeme čokoládovou polevou – tu připravíme podle návodu na obalu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.