David Vála – řeckořímský zápasník a olympijský medailista z Hodkovic nad Mohelkou

25. duben 2024

V Hodkovicích nad Mohelkou se v roce 1978 narodil řeckořímský zápasník David Vála.

K poctivému boji muže proti muži ho přivedl otec, který závodně provozoval stejný sport. David s ním začínal v první třídě v Lokomotivě Liberec. Na střední škole pokračoval v teplickém klubu a později v Praze ve vrcholovém sportovním středisku Olymp.

Brzy se dostavily první úspěchy. V roce 1997 Vála vybojoval bronzovou medaili na juniorském mistrovství světa a stejné umístění brzy zopakoval i v kategorii dvacetiletých.

Po přechodu do seniorské kategorie se v roce 2000 úspěšně kvalifikoval na olympijské hry v Sydney, kde skončil devátý. Páté místo obsadil na mistrovství Evropy. Na velkou medaili si ale musel ještě několik let počkat.

Evropský šampionát v Sofii v roce 2007 ho zastihl ve výborné formě a ve váhové kategorii do 120 kilogramů postoupil až do finále.

Zde ho čekal neporazitelný mistr světa a olympijský vítěz Rus Chasan Barojev. Absolutní šampión, kterému přezdívali Ruská zeď, byl už nad jeho síly. Stříbrná medaile byla ale obrovskou odměnou za tréninkovou dřinu.

David Vála startoval ještě na dvou dalších olympijských hrách v Aténách a Londýně. Je také několikanásobným mistrem České republiky.

autor: Milan Knotek
Spustit audio