Dobrůtky
Magazín o vaření, o jídle a o pochutinách, které mají pohladit naši duši i žaludek. Každou sobotu vařili, pekli, smažili, ale také míchali a připravovali různé nápoje nejrůznější osobnosti či profesionální kuchaři ze severní Moravy a Slezska.
Kulinářský pořad představoval nejen speciality z regionální kuchyně ale i zajímavé počiny v oblasti gastronomie. Severní Morava a Slezsko je typická tím, že se v ní setkávají vlivy hned několika různých národností a tento fakt se promítá i do zdejší gastronomie. Proto ani v magazínu Dobrůtky nechyběly speciality a zajímavosti z kuchyně slezské, polské, slovenské nebo třeba řecké.
Připravovaly a uváděly: Ivana Šuláková, Naďa Čvančarová
Historie pořadu:
Pořad Dobrůtky jsme vysílali od začátku roku 2006. Tehdy nahradil jiný gastronomický pořad, a to Pochoutky, který vyráběli a stále ještě vyrábějí naši pražští kolegové Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal z Českého rozhlasu Region.
U zrodu Dobrůtek stály Ivana Šuláková a Dagmar Misařová. Ta pořad připravovala do začátku června 2010, kdy ji vystřídaly Naďa Čvančarová a na čas také Jana Hovjacká. Několik dílů natočila v závěru roku 2010 i Dominika Rojtová.
Na konci února 2010 dostal úspěšný magazín také svou internetovou podobu. Na stránce Dobrůtek najdete jednotlivé díly pořadu, včetně receptů a fotografií pořízených během natáčení.
Dobrůtky jsme vysílali až do konce roku 2013, pak se v souvislosti se změnami v programu všech regionálních stanic Českého rozhlasu na ostravské rozhlasové vlny vrátily výše zmíněné Pochoutky.
Odvysílané pořady (od května 2008) si můžete rovněž poslechnout v iRadiu.
Recepty, postup přípravy jednotlivých pokrmů, fotografie a také zvukové záznamy (od 20. února 2010) najdete na webové stránce Dobrůtek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Tři až pět let. Tolik má Evropa na přípravu, než se promění ruská armáda, odhaduje analytik Koštoval
-
Kdo by vyhrál volby, kdyby Raísí nemohl vládnout, nelze odhadnout. Írán je ale stabilní, říká analytik
-
ŽIVĚ: Slovenští hrají na mistrovství světa s Lotyšskem, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Záchranáři nalezli helikoptéru íránského prezidenta, píší média. Stroj v jeho letce měl ‚tvrdé přistání‘