Pivní polévka: tekutý chléb národa našeho
Myslíte si, že uvedené rčení je jen chabou obhajobou pijanů? Něco na něm ale opravdu je.
Pivo skutečně nemůžeme považovat za jídlo, ale u pivní polévky jdou jakékoli pochyby stranou.
Suroviny
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 500 ml desetistupňového piva
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml zakysané smetany
- 4 vejce (žloutky)
- 1 citrón
- 1 lžička mleté skořice
- sůl, bílý pepř
Pivo s vůní skořice
Do hrnce nalijeme pivo spolu s cukrem a necháme projít varem. Vaječné žloutky rozšleháme se smetanou a citronovou šťávou.
Polévku stáhneme z plotny a rozšlehaná vejce do ní vmícháme. Polévku ještě trochu přihřejeme, ale nevaříme. Jen dochutíme skořicí, pepřem a solí.
Krutony připravíme z rohlíků, které nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle. Polévku posypeme pažitkou, přidáme krutony a můžeme servírovat.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.