Vyberte s námi královnu polévek!
Velká anketa o nejoblíbenější jídlo Čechů je tady a můžete si být jisti, že začínáme pěkně z gruntu.
Nejrůznější průzkumy prokázaly, že Češi jsou polévkový národ. Spousta z nás si bez nich nedokáže oběd představit, a proto na ně nemůžeme zapomenout.
Polévek existuje nepřeberné množství a každý má rád nějakou jinou. Vybrali jsme proto pětici těch nejklasičtějších polévek, ze kterých si jistě vyberete:
1. Bramboračka
Asi jen těžko naleznete nějakou tradičnější polévku, než je slavná bramboračka. Jen asi nemůžeme dokázat, že se jedná o český recept – pochutnávají si na ní totiž i naši sousedé.
2. Hovězí vývar
Vývarů je jistě celá řada druhů, ale právě ten hovězí mezi nimi má zvláštní postavení. Vždyť kdo by si nezamiloval voňavý vývar s játrovými knedlíčky, kořenovou zeleninou a celestýnskými nudlemi?
3. Kulajda
Jedná se sice o původně jihočeskou specialitu, hranice domovského regionu ale překročila už dávno. Recepty na kulajdu se různí, snad vždy ale jsou její součástí houby, brambory, smetana a kopr.
4. Česnečka
Kdo by neznal a mnohokrát neocenil – zkrátka nic tak dobře neprobere unavené smysly, jako řízná chuť česneku. Po její konzumaci si od vás lidé možná budou nějaký čas udržovat mírný odstup, za tu chuť to ale stojí!
5. Gulášovka
Hutná polévka, která zasytí, výrazná chuť a červená barva. To jsou základní znaky oblíbené polévky původem z maďarské kuchyně. U nás už více než zdomácněla, je ale i vaší nejoblíbenější?
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.