Jaroslava Obermaierová: Tradicím říkám zlozvyky
Hodně lidí se jí ptá, jestli seriál Ulice natáčí denně. A zároveň ji nutí prozradit, jak to v seriálu bude dál. Skončí její hrdinka Vilma Niklová na ulici?
„No naštěstí se to denně nenatáčí, vždy děláme v jednom dni třeba deset dílů,“ prozrazuje. „Je to proto ve znamení neustálého převlékání, abychom ve třech dílech po sobě neměli stejné oblečení, to by bylo divné.“
A kam se bude děj dál ubírat? „To sama nevím, ze scénáře znám jen rámcový vývoj mé postavy. Nikdo ze mě děj dalších dílů nedostane!“
Tradice na venkově
Když si chce odpočinout, jezdí na svou oblíbenou chatu. Ne však na Velikonoce. „Ne že bych dlouho spala, ale mám ráda klidná rána. A když se do toho sychravého rána ozvou písklavý dětský hlasy a mlátí do vrat, tak chci někam utéct,“ vysvětluje. „Ale když to jsou malé děti, tak to člověk nějak vydrží a koledu jim dá,“ dodává s úsměvem.
Některé tradiční pokrmy však uznává, stejně jako českou kuchyni obecně. „O Velikonocích například dělávám kopřivovou nádivku, to musí být. Ale třeba beránka nezvládnu, toho raději koupím,“ přiznává.
Houbové hody
Velkou vášní jsou pro Jaroslavu Obermaierovou houby. „Ráda si přes zimu listuju v atlasech hub, ale než začne houbařská sezona, tak to zase zapomenu,“ říká.
„Prvním jídlem je vždy smaženice a pokračuji různými variacemi, například houby se sýrem, do omáčky, v nádivce, atp.,“ představuje svá oblíbená jídla.
Ani tak velký milovník hub je však nemůže jíst pořád. „Houby se docela rychle přejí, takže část úlovku musím sušit, mrazit, konzervovat…,“ popisuje. „Ale hlavně mě baví houby sbírat a povídat si o nich, to je moje,” uzavírá.
Jak se jí hrálo s herci, jako byl Menšík nebo Sovák? Co přeje posluchačům k Velikonocům? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.