V každé zemi se učím poznávat nové chutě, říká uznávaný šéfkuchař

Host: cestovatel, šéfkuchař a specialista na thajskou kuchyni Tomáš Kalina. V každé zemi se učím poznávat nové chutě, říká uznávaný šéfkuchař. Jaké je šéfkuchořovo nejoblíbenější jídlo? Jak získal stáž v uznávané restauraci v Dánsku? Jakého největšího oc
Procestoval půlku světa, poznal různé druhy jídla. Jedl a vařil v Evropě i Asii. Tomáš Kalina se nebojí experimentovat. Naučí vás třeba, jak připravit cvrčky.
Už jako malý s tatínkem kuchařem obcházel restaurace. Přišlo mu tedy samozřejmé, že se stane kuchařem. Rád v kuchyni vypomáhal, umýval nádobí nebo se nachomýtl k vaření či pečení. „Když jsem něco udělal, všichni mě museli pochválit,“ říká Kalina.
Ačkoliv je šéfkuchařem, doma moc často nevaří. Spíš si udělá něco rychlého na chuť a zahnání hladu. „Když jsem celý den v práci, tak mě nebaví pracovat ještě doma,“ přiznává.
Krátce po škole vycestoval do Německa, kde se učil novým způsobům vaření. Nejvíce jej překvapila německá preciznost. „Jsem tím ovlivněn dodneška. Stále v hlavě slyším: Udělej to líp! Neodbyj to! Jsem za to rád,“ říká.
Tomáš Kalina kromě Česka nebo Německa poznal i mnoho jiných zemí. Na stážích byl v mnoha zemích po celém světě. Z evropských zemí vařil například ještě ve Švýcarsku nebo Dánsku. „Všude si připadám, že jsem místní. Říkám si, že nejsem turista, ale jsem zaměstnanec,“ popisuje své zážitky.
Z Evropy až do Asie
Kromě Evropy však Kalina zamířil i na Dálný východ, kde vařil jak v čínském Pekingu, tak v thajském Bangkoku. „Majitel restaurace, kde dnes dělám, mě poslal do Pekingu. Měl jsem předsudky, ale bylo to úžasné,“ vypráví o Číně, kde se ve škole naučil několik nových postupů i chutí.
Z Číny zamířil šéfkuchař do Thajska. Ačkoliv byl posilněn zážitky a informacemi z Číny, opět si připadal jako začátečník. Nová země znamená i nové suroviny a nové chutě. „Asijská kuchyně mě velmi ovlivnila a dnes ji podvědomě míchám téměř do každého jídla,“ říká Kalina.
Thajská kuchyně je známá svou ostrostí. Pálivá jídla jedí v Thajsku všichni už od mala a chilli papričky se chroustají jak u nás oříšky. „Jednou jsem chtěl něco nepálivého, tak mi do jídla dali jenom jednu chilli papričku. Mě hořela pusa, ale pro ně to bylo nepálivé,“ říká dnes s úsměvem.
Kalina si vyzkoušel také jednu exotickou pochoutku, která mu velmi zachutnala – hmyz. I v České republice je možné objednat si třeba cvrčky. Ale pozor, nekupujete si je na kusy, ale na litry. „Dostanete živé cvrčky, den nebo dva jim nedáváte nic k jídlu a před úpravou je usmrtíte v horké vodě. Z pánvičky by vyskákali. Pak je stačí promíchat na másle a podávat,“ popisuje šéfkuchař.
Jaké je šéfkuchořovo nejoblíbenější jídlo? Jak získal stáž v uznáváneé restauraci v Dánsku? Jakého největšího ocenění se dočkal? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.