Šťouchaná buchta dle paní Lídy Tmějové
Někdy je kapka alkoholu při pečení vyloženě nezbytná... Zkuste tenhle koláč třeba na oslavu svátku nebo místo narozeninového dortu.
Budete potřebovat:
2 vejce celá
1 hrnek cukr krupice
vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnečku mléka
prášek do pečiva
rum
polevková lžíce oleje
Postup:
1. Vyšleháte směs z vajec, krupicového a vanilkového cukru, oleje, mléka, polohrubé mouky a prášku do pečiva. Přidat můžete i citrónovou kůru a šťávu.
2. Výsledkem by měla být polotuhá konzistence vhodná k rozetření na plech s vyšším okrajem.
3. Vložíte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečete cca 20minut. Je dobré občas do trouby nahlédnout. (Ale i do chytrého člověka.)
4. Ještě do horké buchty uděláte obrácenou vařečkou otvory a do nich naléváte rum. Po kapkách, pozor!
5. Nakonec rozpustíte jeden 100% tuk a 3 čokolády na vaření smícháte, čímž vznikne poleva a tou ty rumem vonící otvůrky zalijete.
6. Buchtu prosypete kokosem.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.