Rozhlas u plotny (Mušle v bílém víně) - 26.2.

Rozhlas u plotny

Klára Götzová, sommeliérka roku 2006, vegetariánka, která propaguje tento způsob stravováni má pro nás recept na Mušle v bílém víně.

Tuto polévku z mušlí uvařených v bílém víně lze podávat jako předkrm i jako hlavní jídlo s čerstvým křupavým pečivem

Suroviny:
Asi 2 kg čerstvých mušlí ve skořápce
60 g másla
1 velká jemně nakrájen cibule
2-3 rozetřené stroužky česneku
3,5 dl suchého bílého vína
1,5 dl vody
2 lžíce citronové šťávy
trochu nastrouhané citronové kůry
1 svazek čerstvých bylinek
1 lžíce hladké mouky
4 lžíce smetany
2-3 lžíce pokrájené čerstvé pažitky
sůl a pepř
příloha: čerstvé křupavé pečivo

Postup:
1. vydrhněte mušle několikrát ve vyměňované studené vodě, abyste odstranili veškeré nečistoty atd.
2. rozpusťte ve velké pánvi polovinu másla. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou, ale zůstavají stále bílé.
3. Přidejte víno, vodu, citronovou šťávu, svazek bylinek, dostatek soli a pepře. Uveďte do varu, přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte 4-5 minut podusit.
4. přidejte do pánve mušle, přikryjte pokličkou a nechte podusit dalších 5 minut, přičemž občas pánev nadzvedněte a zatřeste s ní. Odstraňte všechny neotevřené mušle a svazek bylinek.
5. vyloupejte mušle ze skořápek. Metlou postupně vmíchejte do polévky zbývající máslo. Šlehejte jemně další 2-3 minuty, dokud polévka mírně nezhoustne.
6. Přiejte smetanu a polovinu petrželky a polévku opatrně prohřejte. Bude-li třeba, přidejte sůl a pepř. Naběračkou přendejte polévku do velké polévkové mísy, navrch ozdobte zbývající petrželkou a podávejte s čerstvým teplým pečivem.