Rozhlas u plotny - 18.9. (Čokoládový fondán se sušenými švestkami marinovanými v Portském víně)
Posezení u kávy a dobrého dezertu by si v nadešlých chladných dnech málokdo nedopřál. Návod, jak si v klidu domova připravit výborný čokoládový pamlsek, přichystal náš dnešní host, vedoucí kavárny známého kubistického domu v Praze, Renata Hendrychová.
Čokoládový fondán se sušenými švestkami marinovanými v Portském víně
Suroviny pro 4 osoby:
100g hořká čokoláda
200g máslo
100g kakao
300g šlehačka
250g cukr moučka
Postup:
Měkké máslo a moučkový cukr vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme kakao a rozpuštěnou hořkou čokoládu. Potom ručně vmícháme ušlehanou šlehačku. Podlouhlou formu na pečení rolád vymažeme olejem a vyložíme průhlednou folií. Formu naplníme hmotou a necháme zatuhnout v lednici. Po zatuhnutí vyjmeme hmotu z formy, obalíme ji v rozváleném marcipánu a dáme znovu do ledničky.
Omáčka ze sušených švestek, marinovaných v Portském víně:
Suroviny:
sušené švestky bez pecek lehce prokrájené
portské víno
Cca 100g cukru krupice rozpustíme na karamel, zalijeme 3dcl vody a necháme povařit. Pak přidáme sušené švestky. Posléze krátce povaříme a nakonec zalijeme 2dcl Portského vína.
Čokoládový fondán krájíme na plátky a lehce přelijeme omáčkou ze sušených švestek. Pro ozdobu můžeme přidat porci šlehačky a lístečky máty.