Francouzské hranolky
Je to chutný kříženec hranolků s klasickými francouzskými bramborami.
Suroviny:
4 porce mražených hranolků
3 vejce
200 g měkkého salámu nebo uzeného masa
150 g nivy
případně pepř
Postup:
- Na suchý plech nebo pekáč vysypeme hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě. Plech nemažeme tukem, stačí to, co je v mražených předsmažených hranolcích.
- Necháme 15-20 minut rozpéct v dobře předehřáté troubě, pak vmícháme nakrájený salám nebo uzené maso, znovu necháme krátce rozpéct a promícháme.
- Nakonec zalijeme rozkvedlanými vajíčky – můžeme je lehce přisolit a opepřit, ale salám i sýr jsou slané dost. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.