Francouzské hranolky

Je to chutný kříženec hranolků s klasickými francouzskými bramborami.

Suroviny:

4 porce mražených hranolků

3 vejce

200 g měkkého salámu nebo uzeného masa

150 g nivy

případně pepř

Postup:

  1. Na suchý plech nebo pekáč vysypeme hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě. Plech nemažeme tukem, stačí to, co je v mražených předsmažených hranolcích.
  2. Necháme 15-20 minut rozpéct v dobře předehřáté troubě, pak vmícháme nakrájený salám nebo uzené maso, znovu necháme krátce rozpéct a promícháme.
  3. Nakonec zalijeme rozkvedlanými vajíčky – můžeme je lehce přisolit a opepřit, ale salám i sýr jsou slané dost. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.