František Málek – vandrovník, propagátor turistiky, fotograf a grafik z Kostomlat nad Labem

23. duben 2024

Slavný je každý, po kom něco pojmenují. A po významné osobnosti severočeské turistiky Františku Málkovi byla nazvána ústecká vyhlídka na skalním útvaru Kanon. Je z ní pěkně vidět řeka Labe, protější Svádov, Krásné Březno i vzdálené dominanty městského centra.

Turista, fotograf a grafik František Málek se narodil v roce 1940 v Kostomlatech nad Labem. Přezdívali mu „Franta Málek, přítel dálek“.

Čtěte také

Členem turistického oddílu Spartak Ústí nad Labem se stal v roce 1973. Zabýval se především organizací dálkových pochodů, jakými byly například Šotek, Za posledním puchýřem, Přes sedm vrcholů severních Čech, Severovýchodní putování a Královské poselství.

Velmi výrazně se zasloužil o obnovu ústecké rozhledny Erbenka i o rekonstrukci rozhledny Kohout u Benešova nad Ploučnicí. Pomáhal také zachránit místní dominantu Větruše, na kterou dnes vede lanovka.

Proslul rovněž originálními návrhy propozic, diplomů a sloganů. Jeho neotřelá turistická razítka otisklo vandrovních knížek nespočet pořadatelů dálkových pochodů.

František Málek byl mezi prvními, kteří dostali diamantový odznak za 100 navštívených rozhleden.

Přátelé si ho pamatují jako renesanční osobnost s obrovským množstvím dovedností a zájmů. Kromě turistiky se také zabýval heraldikou, genealogií, vlakovou dopravou či vojenskou historií. Zemřel v Ústí nad Labem v roce 2017.

autor: Milan Knotek
Spustit audio