Hradecký zvířecí útulek budou provozovat městské lesy. Rada města rozhodla bez výběrového řízení

13. říjen 2023 07:30

Útulek pro opuštěná zvířata v Hradci Králové budou provozovat hradecké městské lesy. Nového provozovatele hledalo město od loňského podzimu, kdy útulek čelil podezření na špatné zacházení se zvířaty. Město proto v březnu vypsalo výběrové řízení na nového provozovatele, jenže v září ho zase zrušilo. Přihlásili se pouze dva uchazeči a ani jeden z nich nesplnil zadávací podmínky. 

Čtěte také

Reportérka Adéla Kavříková situaci kolem útulku dlouhodobě sleduje a zná podrobnosti. Proč radnice nyní jako provozovatele vybrala napřímo právě Městské lesy Hradec Králové?
Podle ředitele Městských lesů Hradec Králové Milana Zerzána je prioritou zajištění kvalitní péče o psy a kočky a případně i jiná opuštěná zvířata. Lesy chtějí v útulku pravidelně pořádat dny otevřených dveří, chtějí spolupracovat s odborníky na problematická zvířata a také s dobrovolníky. Plánují zachovat i provoz psího hotelu.

Vedení města předpokládá, že majetek útulku přejde na městské lesy. Ty jeho provoz a obnovu budou platit ze svého. Příspěvek města na provoz útulku by tedy měl být nižší než současné zhruba 4 miliony korun ročně. S provozováním útulku by městské lesy mohly začít na jaře 2024.

Čtěte také

Podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK město tato nabídka přesvědčila natolik, že když městské lesy přišly s návrhem, že budou útulek provozovat, rada odmítla nový tendr a rozhodla o jeho svěření své organizaci. Primátorka také podotkla, že městské lesy jsou úspěšné například při provozování kempu Stříbrný rybník.

Měl o provozování útulku zájem i někdo jiný?
Ano, měl. Podle náměstka primátorky Adama Záruby zvoleného za Změnu pro Hradec se zhruba před týdnem objevil další vážný zájemce. Tím byl podle Záruby renomovaný útulek AniDef, který působí v Ústeckém kraji a s provozováním takového zařízení má tedy zkušenosti.

„Můj názor byl takový, že jsme měli jít do opakovaného výběrového řízení. Už jen z toho důvodu, že jsme měli více relevantních zájemců. Z mého pohledu je dobré, když takové zařízení provozuje někdo, kdo to má jako hlavní cíl své činnosti. Zatímco u městských lesů to bude jedna z mnoha činností, které tato společnost vykonává. Určitě to nebude ta hlavní činnost,“ říká Adam Záruba.

Čtěte také

Výběrové řízení považuje Záruba za transparentnější řešení, obzvláště v případě, kdy zájemců bylo více. Na jednání rady hlasoval pro vypsání nového výběrového řízení a proti zadání městským lesům.

Věnovali se radní na svém úterním jednání i něčemu jinému kromě útulku?
Ano, novinkou, kterou mohou lidé využít už teď, je třeba mobilní aplikace pro hlášení drobných závad. Registrovaní uživatelé v ní mohou město upozornit na nedostatky, které lze v krátkém čase napravit. Aplikace má především zjednodušit administraci stovek podnětů, které město každoročně obdrží různými cestami.

Do budoucna aplikace nabídne upozornění třeba na termíny blokového čištění, informace o odstávkách tepla, o omezení dodávek elektřiny a vody nebo termíny poplatků za odpady nebo za psy.

Spustit audio

Související