Světoznámé Mrtvé moře možná brzy dostane nový název

Název Mrtvé moře odrazuje zahraniční turisty a zákazníky a je proto potřeba ho změnit. S tímto apelem se na izraelský vládní výbor pro místopisné názvy obrátili podnikatelé, kteří prý kvůli současnému jménu slaného jezera přicházejí o tržby. Výbor se bude návrhem zabývat v listopadu. Pokud projde, jméno Mrtvé moře zmizí z izraelských oficiálních map a publikací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrtvé moře

Mrtvé moře | Foto: Lamur

Unikátní Mrtvé moře patří k hlavním magnetům izraelského turistického průmyslu. Navíc se z jeho koncentrovaných solí vyrábějí kosmetické přípravky vyvážené do celého světa.

Podnikatelé se ale domnívají, že obchody by se hýbaly ještě lépe, pokud by se na turistických prospektem a tubách s krémy nevyjímala zmínka o smrti.

Název Mrtvé moře patrně pochází z období římské říše a odkazuje na skutečnost, že v extrémně slané vodě nejsou žádní živočichové. Jak by se mělo jezero nově jmenovat iniciátoři nezmiňují. Podle nedávného průzkumu však změnu podporuje pouze 42 procent Izraelců, zatímco 52 procent chce zůstat u zavedeného názvu.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme